Ενημέρωση με ένα κλικ

Αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια 9.3 εκατομμύριο Σύριοι

Στη Συρία η οποία μετρά ήδη 9 έτη εμφυλίου πολέμου, περίπου το 83% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Μια συνεχή αλλά παραγκωσιμένη λόγω κορονοϊού, επανέφερε στο προσκήνιο το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας ότι περίπου 9,3 εκατομμύρια Σύριοι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας στην εμπόλεμη Συρία.

«Εννέα χρόνια πολέμου, τα τρόφιμα πωλούνται σε τιμές ρεκόρ και τώρα η Covid-19 ώθησε τις οικογένειες στη Συρία εκτός των ορίων τους» υπογραμμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ, μέσα από ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα υπολογίζει ότι 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας», επισημαίνει ο οργανισμός, δηλώνοντας ένα επίπεδο «ρεκόρ».

Την διαφορά εντός εξαμήνου υπογραμμίζει εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο δηλώνοντας ότι πριν από 6 μήνες, 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι βίωναν την επισιτιστική ανασφάλεια.

Στα τέλη Απριλίου, το Πρόγραμμα ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των τιμών των διατροφικών προϊόντων στη Συρία εντός ενός έτους. Στη Συρία η οποία μετρά ήδη 9 έτη εμφυλίου πολέμου, περίπου το 83% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Παράλληλα η ιστορική πτώση της ισοτιμίας της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας της χώρας. Στην συνολική κατάσταση ήρθαν να προστεθούν τα μέτρα καραντίνας εναντίον του κορονοϊού πλήττοντας τη χώρα.

Στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναγνώρισε το εύρος της κρίσης, εκτιμώντας ότι οι «πολίτες» είναι αντιμέτωποι με την «πείνα, τη φτώχεια (…) ή την ασθένεια». Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού, επιτρέποντας την επαναλειτουργία ορισμένων εμπορικών καταστημάτων και αγορών και των δημόσιων συγκοινωνιών.

Στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, 48 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως καθώς και 3 θάνατοι.

Στα εδάφη στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, τα οποία τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων, έχουν καταγραφεί επισήμως 6 κρούσματα της νόσου και 1 θάνατος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει