Ενημέρωση με ένα κλικ

Ένας νέος θάνατος και 10 νέα κρούσματα κορονοϊού εντός 24ώρου

Δηλώσεις του λοιμοξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα

Μέσα από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα συνοδεία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος εντός 24ώρου.

Οι νέοι αυτοί αριθμοί διαμορφώνουν ένα σύνολο 2.770 κρουσμάτων, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Εξ αυτών, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 24, με διάμεση ηλικία τα 71 έτη. Εξ αυτών οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ανέρχονται σε 90.

Ο νέος θάνατος διαμορφώνει νέο σύνολο 156 θανάτων, με διάμεση ηλικία τα 75, ενώ το 93.6% έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είχε ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα ελεγμένα κλινικά δείγματα ανέρχονται σε 116.233.

Ο λοιμωξιολόγος, μετά την παράθεση των ημερήσιων στοιχείων αναφέρθηκε στην χθεσινή δήλωση του ΠΟΥ ότι ο κορονοϊός ίσως δεν φύγει ποτέ από την κοινωνία μας.

«Οταν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στην πολιτεία, ούτε εμβόλιο για να τον πολεμήσει είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο καιρό θα επιβιώσει. Εξακολουθεί να υπάρχει πάντα η ανάγκη περιορισμού του.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να τον περιορίσει δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. Ισως ακόμα και αν υπάρξει εμβόλιο. Το ίδιο συμβαίνει με τον ιό της γρίπης και αυτόν της ιλαράς που συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό οφείλεται είτε σε υγειονομικές ελλείψεις σε χώρες, είτε σε διάφορα fake news κατά του εμβολιασμού».

Εν συνεχεία, ο κ. Τσιόδρας θέλησε να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους για τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέβη σε μια τέτοια δήλωση.

«Η τοποθέτηση του ΠΟΥ προέρχεται ίσως από fake news που κάνουν τον γύρο του κόσμου ότι… τελειώσαμε τη μάχη με τον ιό. Δεύτερον, από συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την φάση αντιμετώπισης του ιού που βρισκόμαστε και έντονου συνωστισμού σε όλο τον κόσμο. Τρίτον, η τοποθέτηση του ΠΟΥ ίσως οφείλεται σε νέες εξάρσεις του ιού σε διάφορες χώρες».

Επειτα, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στις νέες εξάρσεις του ιού παγκοσμίων:

«Στην Ουχάν θα γίνει μαζικό έλεγχος των πολιτών εξαιτίας νέων κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Στο Λίβανο οι αρχές επέβαλλαν και πάλι Lockdown. Στο Πακιστάν το ίδιο, όπως και στην Ινδία.

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Θα αντέχαμε εμείς να ακούμε 147 νεκρούς σε μια ημέρα όπως οι Σουηδοί χθες;»

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε σε σοβαρά νοσούντες ασθενείς κορονοϊού, η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα σε δύο ασθενείς με κορονοϊό, πραγματοποιήθηκε στα νοσοκομεία Αττικόν και Ευαγγελισμό. Συνολικά θα λάβουν τρεις δόσεις, μία κάθε μέρα.

Τα αποτελέσματα στην πορεία της υγείας των ασθενών αυτών με κορονοϊό θα γίνουν γνωστά σε 15 ημέρες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επιλογής κατάλληλων δοτών οι οποίοι έχουν αναρρώσει από κορονοϊό και έχουν αρκετά αντισώματα, έτσι ώστε οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι στο μέλλον να λάβουν θεραπεία με πλάσμα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει