Ενημέρωση με ένα κλικ

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν – Όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό (ΦΕΚ)

Δημοσιεύτηκε το νέο αναλυτικό πρωτόκολλο 2022 – 2023 αναφορικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό στα σχολεία και στις δομές εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα στο νέο πρωτόκολλο αναγράφονται όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν σχετικά με τη χρήση μάσκας, τη διενέργεια rapid test, τι προβλέπεται σε περίπτωση διενέργειας θετικού ελέγχου Covid-19, στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και στην επιστροφή στο χώρο του σχολείου έπειτα από νόσηση.

Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα παρακάτω: 

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

 • Χρήση μάσκας στα σχολεία
 • Διενέργεια rapid η PCR test για τους ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες εκπαιδευτικούς

Ο παραπάνω υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται 1 φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα  οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης,  Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και στα  Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία  (Κ.Ε.ΠΕ.Α.).

Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι αρνητικός,  τότε εκδίδεται η ανωτέρω βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ προσέρχεται στην υπηρεσία του  για παροχή διδακτικού ή υποστηρικτικού έργου, με την  επίδειξη της εν λόγω βεβαίωσης.

Εάν το αποτέλεσμα  του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο.

Τι προβλέπεται στην περίπτωση μαθητή/τριας ή εκπαιδευτικού με συμπτώματα της νόσου Covid-19

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει σύμπτωμα τα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο  σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των  γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη  σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

 • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.
 • Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από  τα υπόλοιπα παιδιά
 • εφαρμογή απλής χειρουργικής  μάσκας
 • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που  το φροντίζουν
 • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το  προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου  εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με  γυαλιά ή ασπίδα προσώπο
 • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/ της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
 • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γο νέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Εάν ένας εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος  του λοιπού προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που  μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου:

 • του ειδοποιείται η σχολική μονάδα.

Εάν αυτό σπαραμένει στο σπίτι και με ευθύνηυμβεί όταν είναι στο σχολείο:

 • αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους.
 • Συστήνεται η υποβολή του σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου  κορωνοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Διαχείριση μαθητή/τριας και μέλους του προσωπικού στην περίπτωση θετικού test

 • Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο/η  εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού  προσωπικού ενημερώνει τον υπεύθυνο διαχείρισης  COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.
 • Ο/Η μαθητής/τρια και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα του θετικού  εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου.
 • Κατά τη διάρκεια  της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ.  φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός).
 • Ως ημέρα  0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19

 • Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών  απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη  υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.
 • Αν ο πυρετός επιμένει συστήνεται  η παράταση της απομόνωσης εντός της οικείας μέχρι  την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Για την επιστροφή στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν  απαιτείται η διενέργεια νέου εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ ούτε η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Σε περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και  είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο  μη επανόδου στο σχολείο.
 • Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το  παραπάνω απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των  συμπτωμάτων να παραταθεί, σύμφωνα με την γνώμη  του θεράποντος ιατρού. Οι μαθητές/τριες καθώς και τα  μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή  στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας  υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2)  ή διπλής μάσκας για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα  λήξης της απομόνωσης.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ ΕΔΩ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει