Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για αύξηση στους “σκληρούς” δείκτες – Ποιες ζώνες είναι στο “κόκκινο”

α νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, ήταν 11.629. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.719.839 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.197 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 179.876 (4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού όπως εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δέικτες της πανδημίας. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μέσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής.

Έπειτα σημείωσε πως θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταφέρει να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Μάλιστα πρότεινε και τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως τη επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός»

Παγώνη: Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε 

Για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο  η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια νον κοβιντ αρχίσαμε να τα κάνουμε κόβιντ. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών κόβιντ. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχής στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές», ανέφερε.

Αύξηση έως 120% στο ιικό φορτίο

«Έτσι θα μάθουμε να ζούμε», προέβλεψε για το μέλλον της πανδημίας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται «σε δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον».

«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν», σημείωσε και κατέληξε πως, «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορονοϊού και της γρίπης», υπογραμμίζοντας ότι, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα και όχι από τη μετάδοση του ιού.

Στο…κόκκινο τέσσερις ζώνες  
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παρασκευής σημείωσε πριν λίγο ότι η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις τουριστικές περιοχές, κάνοντας ειδική μνεία στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη αλλά και την Αττική. «Σε αυτές τις περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων συνέβη νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η μεγαλύτερη αύξηση τα κρούσματα παρατηρείται στην ομάδα 18 έως 24 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η αύξηση δεν είναι σημαντική. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή καταγράφεται ταυτόχρονα μια αξιόλογη αύξηση στις επαναλοιμώξεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν στη χώρα πάνω από 11.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και πως ειδικοί εκτιμούν ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση του τρέχοντος κύματος, φτάνοντας ακόμα και στα 24.000 κρούσματα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει