Ενημέρωση με ένα κλικ

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λευκορωσία

Εντείνεται η πολιτική πόλωση στη Λευκορωσία, με δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσους να διαδηλώνουν στο Μινσκ καταγγέλλοντας την σκιώδη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κρατώντας κοκκινόλευκες σημαίες, οι οποίες σηματοδοτούν τα χρώματα της αμφισβήτησης, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία!».

Μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί στο Telegram, συνδεόμενα με την αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές στο Μίνσκ για δεύτερη διαδοχική Κυριακή.

Ο στρατός της Λευκορωσίας αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας των εθνικών μνημείων από τους διαδηλωτές, ανακοίνωσε σήμερα το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οποιαδήποτε αναταραχή κοντά σε τέτοια μνημεία και αγάλματα δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά από τον στρατό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που αναχώρησαν από τη Λευκορωσία στη διάρκεια των πρόσφατων διαμαρτυριών, ότι επιδιώκουν «αιματοχυσία», σύμφωνα με μετάδοση του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η αντιπολιτευόμενη ηγέτης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αναχώρησε για τη Λιθουανία εν μέσω των διαδηλώσεων μετά την σκιώδη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο πριν από δύο εβδομάδες, δέχεται «πιέσεις» καθώς άρχισε πρόσφατα να κάνει περισσότερες δηλώσεις στα αγγλικά.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε επίσης πως πως είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, καθώς δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, πως η Μόσχα θεωρεί ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία πλέον σταθεροποιείται.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει