Ενημέρωση με ένα κλικ

Γέφυρα της Κριμαίας: Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του φορτηγού που ανατινάχθηκε

Παράλληλα με δραματικά βίντεο, η αυθεντικότητα των οποίων ελέγχεται ενώ δείχνουν «το φορτηγό που εξερράγη στη γέφυρα του Κερτς», οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, της νότιας Ρωσίας. «Το όχημα εξερράγη στη γέφυρα, με αποτέλεσμα επτά βαγόνια τρένου να τυλιχτούν στις φλόγες», μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία, ενώ πηγές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ρωσίας έκαναν λόγο για όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Η γέφυρα της Κριμαίας είναι μόνο η αρχή, δηλώνει ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

Αν και δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, η πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας ήταν από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα που υποστήριξε ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελεί απόδειξη της τρομοκρατικής φύσης του».

Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι υπάρχουν 3 νεκροί από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, που ενώνει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η σιδηροδρομική κίνηση στη γέφυρα θα αποκατασταθεί σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το Reuters, από την έκρηξη κατέρρευσαν τμήματα του δρόμου που οδηγούσαν την κυκλοφορία προς μία κατεύθυνση, καταστρέφοντας μια κρίσιμη οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στις περιοχές Μικολάιβ, Κρίβι Ριχ και Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας θα μπορούν εναλλακτικά να λάβουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται «μέσω των χερσαίων και των ναυτικών διαδρόμων που υπάρχουν».

Τεράστιες φλόγες και πυκνός μαύρος καπνός φαίνονται σε οπτικό υλικό από τη διπλή σιδηροδρομική και οδική γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία ενώ βυτία πετρελαίου που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς στην Κριμαία, έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 6 το πρωί όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η στιγμή της έκρηξης , ο φλεγόμενος συρμός αλλά και οι μεγάλες καταστροφές στη γέφυρα αποτυπώθηκε στα ερασιτεχνικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Τη γέφυρα που αποτελεί τη μοναδική σύνδεση της Κριμαίας με τη Ρωσία και τη μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα στην Ευρώπη εγκαινίασε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 οδηγώντας μάλιστα ο ίδιος ένα φορτηγό.

Με ανάρτησή του στο Twiiter ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ αναφέρει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και πως ό,τι εκλάπη πρέπει να επιστραφεί.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει».

Λίγες ώρες πριν από το χτύπημα στη γέφυρα, ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει περιοχές του Χάρκοβο σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η καταγραφή των 180 πτωμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην πόλη Λιμάν του Ντονέτσκ , την οποία πρόσφατα ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις. Οι σοροί εν συνεχεία θάβονται εκ νέου σε ατομικά μνήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο στον ομαδικό τάφο εχουν ταφεί στρατιώτες ίσως και πολίτες.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι προετοιμάζει την ρωσική κοινή γνώμη για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε συνέντευξή τους στο CNN ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν εξέφρασε την εκτίμηση της Άγκυρας ότι, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Πούτιν επιδιώκει μια διαφορετική ισορροπία δυνάμεων με τη Δύση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει