Ενημέρωση με ένα κλικ

Υποβάθμιση της Τουρκικής οικονομίας εν μέσω παραγγελιών S400

«Συνεχίζονται οι εικασίες για πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως θεωρούμε λιγότερο πιθανές βραχυπρόθεσμα»

Σε αναθεώρηση του outlook της Τουρκικής Οικονομίας, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch αλλάζοντας το σε «αρνητικό» από «σταθερό». Ωστόσο επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητά της στη βαθμίδα ΒΒ.

Από την πλευρά του ο οίκος Fitch Ratings, αιτιολόγησε την απόφαση του αυτή αναφέροντας:

«Η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η μειωμένη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και το σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εν μέρει τροφοδοτείται από την εκτεταμένη παροχή δανείων, έχουν επιδεινώσει τους κινδύνους σε συνάρτηση με την εξωτερική χρηματοδότηση (της χώρας)».

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Fitch κάνουν λόγο για «πολιτικές πιέσεις» και «περιορισμένη ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας (CBRT)», σημειώνοντας:

«Υπήρξαν εκτεταμένες νομισματικές παρεμβάσεις για να στηριχθεί η λίρα, η οποία από τον Μάρτιο, λόγω της καθαρής εκροής κεφαλαίων και του επιδεινούμενου εμπορικού ελλείμματος, έχασε το 16% της αξίας της απέναντι στο αμερικανικό δολάριο».

Για το 2020 ο οίκος Fitch αναμένει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3,9%, ωστόσο για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 5,4%. Σε πολιτικό επίπεδο σημειώνει:

«Συνεχίζονται οι εικασίες για πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως θεωρούμε λιγότερο πιθανές βραχυπρόθεσμα».

Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει ότι παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Άγκυρας για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου απέναντι στο δολάριο.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των οίκων η Τουρκία προχωρά σε αγορά νέων εξοπλισμών.

Μετάδοση του πρακτορείου Interfax αναφέρει την απόφαση της Τουρκίας για παραγγελία πυραύλων S400 στη Ρωσία. Τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν σύντομα, ενώ η παράδοση θα γίνει μέσα στο 2021.

Την παραγγελία επιβεβαιώνει στο Interfax ο Σεργκέι Κεμεζόφ, επικεφαλής της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας Rostec.

Η συγκεκριμένη αγορά είναι η δεύτερη στην οποία προχωρά η Τουρκία, καθώς το 2019 είχε αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S400, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αιτιολόγησαν την αντίδραση τους, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Μετά την παράδοση των πυραύλων οι Αμερικανοί ανέβαλαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ενώ απειλούν την Άγκυρα με κυρώσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει