Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων στην Βρετανία καθοριστικός παράγοντας πορείας του ίου

Δηλώσεις του Πάτρικ Βάλανς κορυφαίου επιστημονικού σύμβουλου της κυβέρνησης και μελών της αντιπολίτευσης

Την πεποίθηση ότι μία νωρίτερη αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό θα είχε βοηθήσει σημαντικά τη Βρετανία, εξέφρασε σε κοινοβουλευτική επιτροπή, σήμερα ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ο αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε αυτόν της Ιταλίας, με περισσότερους από 32.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Πάτρικ Βάλανς δήλωσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας πως, με μια εκ των υστέρων αντίληψη, είναι βέβαιος ότι η κατάσταση θα μπορούσε να λάβει διαφορετική τροπή.

«Κατά τις αρχικές φάσεις, πιστεύω πως εάν είχαμε καταφέρει να αυξήσουμε πιο γρήγορα την ικανότητα διενέργειας τεστ θα ήταν επωφελές», δήλωσε ο Βάλανς, πρώην πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της GlaxoSmithKline.

«Για όλων των ειδών τους λόγους, αυτό δεν συνέβη. Είναι εντελώς λάθος να σκεφτούμε ότι η διενέργεια τεστ είναι η απάντηση — είναι απλώς ένα τμήμα του συστήματος, το οποίο οφείλουμε να κατανοήσουμε σωστά»

Ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα με 945.299 άνθρωποι να υποβάλλονται σε τεστ μέχρι τώρα, αν και αντιπολιτευόμενα κόμματα δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άργησε πάρα πολύ να επιταχύνει το πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ.

Η Τζένι Χάρις, αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος, δήλωσε στην ίδια ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής πως μία απεριόριστη ικανότητα διενέργειας τεστ θα είχε επιτρέψει στην κυβέρνηση να διατηρήσει το αρχικό πρόγραμμά της για την ιχνηλάτηση των επαφών εκείνων που έχουν παρουσιαστεί θετικοί στο τεστ.

Ωστόσο, δήλωσε πως η προσέγγιση αυτή θα είχε λειτουργήσει μόνο αν υπήρχαν αρκετοί πόροι, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

«Αν είχαμε απεριόριστη ικανότητα, και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη πέρα από αυτό, τότε ίσως θα επιλέγαμε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση από εκείνην, που μας επεβλήθη βάσει των πόρων που είχαμε», ανέφερε.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Βρετανίας αναφέρουν επιπλέον 7.000 θανάτους στην Αγγλία και την Ουαλία ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 32.313 έως τις 24 Απριλίου.

Αμφότεροι οι επιστήμονες επέστησαν την προσοχή για δυσκολία στην πραγματοποίηση διεθνών συγκρίσεων για τα ποσοστά θνητότητας σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Όμως ο Βάλανς είπε πως δεν είναι έκπληξη που το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη έχουν πληγεί πολύ.

«Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που δύο μεγάλες κοσμοπολίτικες καλά συνδεδεμένες πόλεις με πολλαπλές εισαγωγές από όλο τον κόσμο –η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο– επλήγησαν τόσο σκληρά»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει