Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορωνοϊός: Η ημερομηνίες κλειδιά για επιστροφή στην κανονικότητα

Στην τελική ευθεία για το μεγάλο “κρας τεστ” στην πανδημία είναι η χώρα μας καθώς μετά το Πάσχα, τη … μεγάλη έξοδο και τις γιορτινές ημέρες που θύμισαν κανονικότητα, σειρά έχει η άρση και του προτελευταίου “τείχους” των περιοριστικών μέτρων.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, την επόμενη Κυριακή, 1η Μαΐου, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης δεν θα χρειάζονται για την πρόσβαση σε οποιονδήποτε χώρο ή δραστηριότητα, ενώ δεν θα ισχύουν μετρικοί περιορισμοί σε κανέναν κλειστό χώρο, τα τεστ περιορίζονται και δεν θα γίνονται προληπτικά στα σχολεία. Ουσιαστικά το μέτρο που θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους. Εκτοτε, όμως, ακόμη και αυτή θα χαλαρώσει και θα συνεχίσει να ισχύει σε συγκεκριμένους χώρους.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν αποφασίσει πως η στρατηγική της χώρας μας όσον αφορά στην πανδημία είναι η συνύπαρξη με τον ιό, τηρώντας βασικά μέτρα και αυξάνοντας την προστασία για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, είναι εμβολιασμένο το 75% του γενικού πληθυσμού, το 85% του ενήλικου και το 90% των ευάλωτων για βαριά νόσηση ομάδων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν μια σαφή βελτίωση και απουσία νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, οι ειδικοί προβλέπουν μεγαλύτερη συρρίκνωση της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες. Σημαντική είναι η μείωση που παρατηρείται στους λεγόμενους “σκληρούς” δείκτες, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Ενδεικτικά, οι νέοι θάνατοι το Σάββατο ανήλθαν σε 28, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν μειωθεί σε 277. Παράλληλα, σημαντική πτώση παρουσιάζουν και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι 207 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Πάσχα θα αποτελέσει ένα “τεστ” καθώς υπήρχε έντονη κινητικότητα, δεν υπήρχαν περιορισμοί, όλα λειτούργησαν κανονικά και οικογένειες γιόρτασαν μαζί. Ετσι, μια αύξηση κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα θεωρείται αναμενόμενη, ζητούμενο είναι να μην συμπαρασύρει νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Το επόμενο διάστημα, οι καλοκαιρινοί μήνες δηλαδή, θα αποτελέσουν άλλωστε ένα μεγαλύτερο “κρας τεστ” για την πανδημία αφού δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ούτε διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Εχει γίνει γνωστό, όμως, ότι το Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν τα πιστοποιητικά πιθανόν και άλλα μέτρα.

Άρση μέτρων – Ο «οδικός χάρτης» της .. καλοκαιρινής απελευθέρωσης που θα ξεκινήσει να ισχύει από την Πρωτομαγιά περιλαμβάνει:

1/5 – 31/8: Αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Σε όποιους χώρους υπήρχε η ανάγκη διενέργειας τεστ, δεν θα υπάρχει.

1/5: Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας.

1/5 – 31/8: Επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

1/5: Καταργούνται τα τακτικά self-tests στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα στις 3/5 θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

1/6: Αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ. Η μάσκα θα παραμείνει – χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί τίποτα – σε κρίσιμους χώρους και με συνωστισμό όπως: Νοσοκομεία, ιατρεία, χώροι υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, υπεραστικά τρένα και λεωφορεία, σχολεία.

Πηγή: www.newsique.gr & Ελεύθερος Τύπος

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει