Ενημέρωση με ένα κλικ

Άνοιγμα της κλιμακωτής πυραμίδας του Ζοζέρ μετά από 14 χρόνια

Σημαντική ημέρα η σημερινή για την κλιμακωτή Πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, η οποία ανοίγει για το κοινό, έπειτα από 14 χρόνια συντήρησης.

Σημαντική ημέρα η σημερινή για την κλιμακωτή Πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, η οποία ανοίγει για το κοινό, έπειτα από 14 χρόνια συντήρησης.

Η πυραμίδα αυτή αποτελεί το πρώτο πέτρινο κτίριο στην Ιστορία, ύψους 63 μέτρων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την παλαιότερη πυραμίδα στον κόσμο, ηλικίας 4.700 ετών.

Το άνοιγμα της κλιμακωτής πυραμίδας στο ευρύ κοινό, έγινε από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι, με παρόντες τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι και τον υπουργός Οικισμού Άσεμ Ελ Γκάζαρ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το εν λόγω έργο αποκατάστασης της πυραμίδας, ως ένα από τα σημαντικότερα στη χώρα, που η Αίγυπτος θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ελ Ανάνι έκανε λόγο για «λεπτή ιατρική χειρουργική» που απαιτήθηκε από τους ειδικούς εδώ και 14 χρόνια, ώστε να δώσουν στην πυραμίδα τη σημερινή της εικόνα, μέσα από ένα έργο που στοίχισε 104 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ).

Η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ (2667 – 2648 π.Χ.) αποτελεί το επίκεντρο των μνημείων της Σακκάρα, με αρχιτέκτονα τον Ιμφοτέπ, ο οποίος της έδωσε διαστάσεις 121 x 109 μέτρα, διατηρώντας έξι επίπεδα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει