Ενημέρωση με ένα κλικ

Καστανιές Έβρου: Νέα επεισόδια με χημικά και δακρυγόνα

Νέος γύρος επεισοδίων ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις Καστανιές Έβρου.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 7:30 π.μ, όταν μικρές ομάδες προσφύγων και μεταναστών προσπάθησαν να περάσουν σε ελληνικά εδάφη από το τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή αρκετές ημέρες προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες με χρήση χημικών και ρίψεις νερού από την αύρα της ΕΛΑΣ.

Έβρος: 38.500 απόπειρες παράνομης εισόδου σε 5 ημέρες

Περίπου 1.900 παράνομες είσοδοι στη χώρα μας εμποδίστηκαν μέσα σε ένα 12ωρο στην περιοχή του Έβρου, ενώ μέσα στο τελευταίο πενθήμερο απετράπησαν περίπου 38.500 απόπειρες παράνομης εισόδου. Όσον αφορά τους συλληφθέντες, στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι Αφγανοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 12ωρο από τις 06.00 σήμερα το πρωί (πρωί της Πέμπτης) έως τις 18.00 το απόγευμα, στην περιοχή του Έβρου:

– Συνελήφθησαν 8 άτομα. Επτά άτομα προέρχονται από το Αφγανιστάν και 1 άτομο από τη Συρία.

– Εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Επίσης συνολικά, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός είναι ο εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις

– Έχουν συλληφθεί 252 πρόσωπα

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής (28 Φεβρουαρίου 2020) έως σήμερα στις 06.00 το πρωί (Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020) αναφορικά με τις εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο, δείχνουν ως χώρες προέλευσης:

– Αφγανιστάν, 64%

– Πακιστάν, 19%

– Τουρκία, 5%

– Συρία, 4%

– Σομαλία, 2,6%

– Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%.

Σημειώνεται ότι, εχθές η Τουρκία προχώρησε σε μια ακόμα προκλητική κίνηση καθώς αυτή τη φορά το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι: «Στέλνουμε 1000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο. Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους».

Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως «η Άγκυρα προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αποτραπούν οι επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, εμείς πλέον δεν εμποδίζουμε τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει πέρασε. Η Τουρκιά εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος. Υπήρξε η κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίου (σ.σ. με την ΕΕ). Εμείς την εφαρμόσαμε. Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137 χιλιάδες λαθραίους μετανάστες. Επιστρέψαμε εθελοντικά 103 χιλιάδες ανθρώπους πίσω στις χώρες τους. Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978. Η ελληνική πλευρά το έκανε αυτό. Καταγγέλλω τη Frontex. Δυστυχώς η Frontex λειτουργεί ως δύναμη καταστολή. Τραυμάτισαν 164 ανθρώπου. Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν 4.900 άτομα. Λένε ψέματα για τις τουρκικές Αρχές. Συνεννοηθήκαμε με τις Ένοπλες δυνάμεις και στέλνουμε σε ολόκληρο τον ποταμό Έβρο 1.000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους, για να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις. Μόνο από την Αδριανούπολη πέρασαν 139.070 άτομα».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει