Ενημέρωση με ένα κλικ

Μείωση των ελληνικών εξαγωγών για τον μήνα Μάρτιο

Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών αποτυπώνει την αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών αποτυπώνει την αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά η μείωση δεν αφορά όλους τους τομείς, με τους τομείς των τροφίμων και των χημικών να καταγράφουν μεγάλη αύξηση, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε, λόγω πτώσης και των εισαγωγών.

Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), καταγράφουν την μείωση των ελληνικών εξαγωγών εντός Μαρτίου κατά 11,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ενώ διαμορφώθηκαν στα 2,49 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών παρουσίασαν μείωση κατά 4,4%.

Αντίστοιχα, αρνητική πορεία παρουσίασαν και οι εισαγωγές, με μείωση κατά 9,8% εντός Μαρτίου ενώ διαμορφώθηκαν σε 4,28 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 153,2 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 7,9%, συρρικνούμενο σε 1,78 δισεκατομμύρια.

Σε επίπεδα τριμήνου και με βάση τη θετική εικόνα των εξαγωγών στους δύο πρώτους μήνες του έτους, η μείωσή τους περιορίστηκε στο 0,3% με την αξία να διαμορφώνεται σε 7,98 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εισαγωγές παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις εξαγωγές, κατά 2,0%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο, αν και ελλειμματικό, βελτιώθηκε κατά 4,4% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχώρισαν τα τρόφιμα, με τις εξαγωγές τους να αυξάνονται κατά 198 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 18,1% ενώ διαμορφώθηκαν σε 1,29 δισεκατομμύρια, ξεπερνώντας εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίες επίσης κινήθηκαν ανοδικά, κατά 1% και διαμορφώθηκαν σε 1,28 δισεκατομμύρια.

Παράλληλη αύξηση παρουσίασαν και οι εξαγωγές χημικών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 17,9% με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 1,16 δισεκατομμύρια. Ενίσχυση εξαγωγών κατέγραψαν επίσης τα λίπη και έλαια, κατά 61,1% και τα ποτά και καπνά 3,1%.

Αντίθετα, μείωση εξαγωγών κατέγραψαν τα μηχανήματα- οχήματα κατά 1,9%, τα διάφορα βιομηχανικά κατά 6,7% και οι πρώτες ύλες κατά 17,3%.

Σχετικά με τη γεωγραφική διάχυση, η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα έτη, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παρόλα αυτά το φετινό τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση στο μερίδιο της ΕΕ στις ελληνικές εξαγωγές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019: στο α’ τρίμηνο 2020 το 56,2% των ελληνικών εξαγωγών αφορούσε την ΕΕ, έναντι ποσοστού 51% το 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, για το τρέχον έτος τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 65,3% για την ΕΕ και σε 34,7% για τις Τρίτες χώρες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει