Ενημέρωση με ένα κλικ

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μπέρδεμα με τις «διπλές» φορολογικές δηλώσεις των ΑμΕΑ

Περίπου 253.000 νοικοκυριά που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ, οι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αλλά και οι επιχειρήσεις στις οποίες θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου που πλήρωσαν φέτος, θα δουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Με ένα «κλικ» αφού συμπληρώσουν τους κωδικούς TAXISnet, οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή και σε δευτερόλεπτα διαπιστώνουν αυτόματα αν είναι ή όχι ενεργοί. Ελάχιστοι όμως από το σύνολο όσων έκαναν αίτηση δικαιούντο το έκτακτο επίδομα.

Ακόμα και άμεσα επιδοματούμενα ΑμΕΑ που δικαιούνται το βήθημα, έβλεπαν χθες την αίτηση τους να απορρίπτεται.

Πρόκειται για άτομα που, αν και εμφανίζονται σαν εξαρτώμενα τέκνα από τους γονείς τους, υποβάλλουν ταυτόχρονα και δική τους φορολογική δήλωση.

Σε πρώτη φάση, το Μέρισμα εγκρίνεται ήδη αν το ζητήσει ο γονιός του ατόμου με αναπηρία. Η ΗΔΙΚΑ έχει κινητοποιηθεί ώστε να επιλύσει το πρόβλημα που εμφανίστηκε, και να γίνεται στις περιπτώσεις αυτές άμεσα δεκτή όποια αίτηση υποβλήθηκε πρώτη, είτε με τους κωδικούς TAXISnet του παιδιού, είτε του γονιού.

Υπενθυμίζεται πως με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καταργείται το κριτήριο ηλικίας (24 έτη) για τα ΑμΕΑ δικαιούχους.

Αίτηση υποβάλλεται μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου από οποιονδήποτε σύζυγο –αλλά αν υποβληθεί 2η αίτηση δεν θα δοθεί άλλο «μέρισμα» 700 ευρώ.

Όπως έχουμε επισημάνει μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ΙΒΑΝ, που πρέπει να είναι στο όνομα τουλάχιστον του ενός δικαιούχου, αλλιώς πρέπει να γίνει διόρθωση στην τράπεζα έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Πώς χάνεται το επίδομα

  • Η απόφαση καλύπτει ΑμΕΑ χωρίς κανένα όριο ηλικίας. Ωστόσο αφορά δικαιούχους επιδόματος ΟΠΕΚΑ και όχι για συνταξιούχους που λαμβάνουν άμεσα δική τους αναπηρική σύνταξη.
  • Για κανένα δικαιούχο δεν τίθεται κριτήριο ακίνητης περιουσίας.
  • Για όλους τους δικαιούχους τίθενται κριτήριο 7ετούς παραμονής στη χώρα (συνεχή υποβολή δηλώσεων Ε1 στην εφορία τα τελευταία 7 έτη), αλλά και κριτήριο κινητής περιουσίας. Δεν αφορά όμως τα μετρητά ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία, παρά μόνο καταθέσεις και ομόλογα ή μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια αξίας άνω των 20.000 ευρώ (κατά το έτος 2018).

Πρόκειται για κριτήριο τόκων και όχι καταθέσεων. Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το ηλεκτρονικό σύστημα «διαβάζει» πόσες καταθέσεις έχει κάθε αιτών, από τους τόκους που εμφανίζει στο Ε1, κάνοντας αναγωγή σε κεφάλαιο με βάση το μέσο καταθετικό επιτόκιο του 2018.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει