Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τελειώνει ο χρόνος για τις αιτήσεις των κληρονόμων

Τελειώνει ο χρόνος για τους κληρονόμους θανόντων που δικαιούνταν αναδρομικά, καθώς μέχρι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 172.222 κληρονόμουν θανόντων συνταξιούχων, οι οποίοι ήταν εν ζωή όλο το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 ή μέρος αυτού και συνεπώς δικαιούνταν αναδρομικά. Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία Επιστροφής ποσών Μειώσεων Κύριων Συντάξεων σε Κληρονόμους έχει ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εξοφληθούν τα αναδρομικά πριν την Πρωτοχρονιά, για όσους κληρονόμους θα έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους στο χρονικό περιθώριο που πρέπει.

Η διαδικασία

Αρχικά, οι κληρονόμοι που είναι δικαιούχοι, πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στον ΕΦΚΑ με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στοιχεία μέχρι 17 Δεκεμβρίου. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν στην αίτησή τους.

Στην περίπτωση που δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2021 να επανέλθουν και να επισυνάψουν στην αίτηση με τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά έως 17 Δεκεμβρίου και τα επισυνάψουν αργότερα – δηλαδή έως 28 Φεβρουαρίου – αναμένεται να εξοφληθούν εντός του 2021.

“Έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους”

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA δήλωσε ότι “μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πάρουμε στην ΕΡΓΑΝΗ το πρώτο κύμα των αιτήσεων”. Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι όσοι υποβάλλουν σωστά τις δηλώσεις θα λάβουν τα αναδρομικά μέσα στον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, καθησύχασε και όσους κληρονόμους δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις αιτήσεις λόγω μη συγκέντρωσης απαραίτητων δικαιολογητικών. Σύμφωνα με τον κ.Βρούτση θα υπάρχει περιθώριο να τα καταθέσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι καλύπτονται από το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει