Ενημέρωση με ένα κλικ

Φοιτητική Στέγη: Τα ενοίκια και οι τιμές ανά περιοχή – Τα νέα δεδομένα από την πανδημία

Μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη καταγράφει η μεγάλη έρευνα του Πανελλαδικού Δίκτύου E-Real Estate.

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού κέντρου και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Οι επιδράσεις της πανδημία του κορονοϊού στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών στοχεύουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές, εργένηδες ή/και νέα ζευγάρια.

Αρκετοί ιδιοκτήτες κρατούν γενικά μια στάση αναμονής από την αρχή της πανδημίας, διαθέτοντας τα ακίνητα τους για μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας  μέσω site αγγελιών, αλλά, ταυτόχρονα διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τη περσινή χρονιά όπως και τη φετινή, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα  (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα) φοιτητική στέγη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Κολωνάκι το 2019, ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 353 ακίνητα έναντι 227 που είναι σήμερα.

Στη περιοχή των Εξαρχείων, Νεάπολη- Μουσείο, οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 779, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 445.

Λόγω τις ραγδαίες αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τα περισσότερα διαμερίσματα που διατίθενται τη φετινή χρονιά προς μακροχρόνια μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα – υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυκευών, αλλά, οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με επιπλέον αυξήσεις σε σχέση με το 2020.

Οι τιμές στην Αθήνα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι Ζωγράφου και Εξάρχεια.

Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260€ έως 360€/μήνα, τη φετινή καταγράφεται αύξηση 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 490€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα.

Αυξήσεις καταγράφονται και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40τμ-50τμ να κυμαίνεται από 350€/μήνα έως και 550€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές, όταν τη περσινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 330€/μήνα έως και 400€/μήνα

Στα περσινά «απλησίαστα» επίπεδα κυμαίνονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε Κολωνάκι και Κουκάκι τόσο για γκαρσονιέρα, όσο και για δυάρι διαμέρισμα. Σταθερότητα των τιμών, στα επίπεδα του 2020 με μικρές διακυμάνσεις καταγράφεται στη περιοχή Μουσείο- Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας, στο Γουδί και στη Κυψέλη.

To 2019 τέτοια εποχή, στη περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb περισσότερα από 353 ακίνητα με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί τύχη για τους γονείς.

Τη φετινή χρονιά τα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 227, αλλά οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα με το κόστος για γκαρσονιέρα να κυμαίνεται από 420€ έως και 600€ ανά μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένη και με όλες τις οικοσυκευές.

Το δυάρι στο πολυσύχναστο Κολωνάκι κυμαίνεται από 490€ έως και 750€ για πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει