Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Πακέτο με μέτρα στήριξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ανακοινώσουν σήμερα οι Κωστής Χατζηδάκης και Μάκης Βορίδης.

Πιο αναλυτικά, στις 12 το μεσημέρι εξειδικεύονται τα μέτρα για το νέο ολικό lockdown στην Αττική από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Πέρα από τις αλλαγές στην καθημερινότητα 5 εκατομμυρίων πολιτών χιλιάδες εργαζόμενοι ξαναγυρνούν σε αναστολή αφού η οικονομία ξαναπαγώνει μέχρι τις 28 Φεβρουάριου.

Άδεια ειδικού σκοπού

Το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων στην Αττική, θα επαναφέρει και το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενους γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αλλά και παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).

Η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Αναστολές

Το ολικό lockdown στην Αττική αλλάζει την λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ καθώς πολλές επιχειρήσεις επιστρέφουν πλέον στη λίστα των κλειστών μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Βέβαια αυτό δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο των αναστολών καθώς τόσο οι κλειστές επιχειρήσεις όσο και οι πληττόμενες μπορούν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή για το επόμενο διάστημα δηλαδή από 11 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου δικαιούνται αναλογικό επίδομα επί των 534 ευρώ, όπως αναφέρει το Money Review.

Έτσι ένας εργαζόμενος θα πάρει για το παραπάνω διάστημα το ποσό των 342 ευρώ(για τον Φεβρουάριο το ποσό των 534€ αναλογεί στις 28 ημέρες αναστολής).Αυτόν τον μήνα όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα ,οι αναστολές προαναγγέλλονται τουλάχιστον μια ημέρα πριν. Προφανώς θα δοθεί μια διορία κάποιων ημερών προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των λογιστών. Πάντως πλέον είναι δεδομένο σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR για συνέχιση των οριζόντιων αναστολών και τον Μάρτιο. Ακόμη και σε περιοχές μη αυξημένου κινδύνου όπου υπάρχει λειτουργία κάποιων οικονομικών κλάδων οι αναστολές θα συνεχίσουν με το ίδιο μοντέλο όπως το γνωρίζουμε από τον Νοέμβριο. Οι στοχευμένες αναστολές μεταφέρονται πια για Απρίλιο-Μάιο.

Τηλεργασία

Η τηλεργασία είναι ένα από τα μέτρα που από την πρώτη ημέρα της πανδημίας βοήθησε στη μείωση της κινητικότητας αλλά όχι στο μέγιστο βαθμό καθώς υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που δεν τηρήθηκε. Το πλαίσιο της υποχρεωτικής τηλεργασίας κατά 50% ήδη ισχύει μέχρι και τις 28/2.Εάν βέβαια το επόμενο διάστημα υπάρξει παράταση του lockdown και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει και επέκταση εννοείται του μέτρου.

Στο τραπέζι των νέων  μέτρων χθες υπήρξε και το σενάριο για αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 70% με στόχο της περαιτέρω μείωσης της κινητικότητας. Παρόλα αυτά η ιδέα της αυξημένης τηλεργασίας απορρίφθηκε καθώς θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν και λειτουργούν. Παράλληλα όμως θα υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την καλύτερη τήρηση του μέτρου. Οι επιχειρήσεις και σε αυτή την περίπτωση  οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της.

Από την άλλη υπάρχει ένα ενδεχόμενο να δούμε αυξημένο ποσοστό τηλεργασίας μόνο στο Δημόσιο.

Συν-εργασία

Και το πρόγραμμα Συν-εργασία ισχύει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως  θα επεκταθεί και τους επόμενους μήνες καθώς θα παίξει κομβικό ρόλο και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι που βρίσκονται ή θα βρεθούν ξανά από αύριο σε αναστολή δικαιούνται μείωση του ενοικίου για την πρώτη κατοικία ή την φοιτητική στέγη κατά 40%. Επίσης υπενθυμίζεται πως ισχύει ήδη η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή λήγουν μέσα στον Φεβρουάριο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει