Ενημέρωση με ένα κλικ

ΟΑΕΔ: Οι αλλαγές που έρχονται σε επιδόματα και προγράμματα

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε μέσω ραδιοφώνου, αλλαγές στον τρόπο και τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος ανεργίας καθώς και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Προγράμματα κατάρτισης

Ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος, πρόσφατου και μη, «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα ανεργίας και τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ που αφορούν χιλιάδες ανέργους και «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».

Επίδομα ανεργίας

Αλλαγές στο ύψος και τη διάρκεια καταβολής των επιδομάτων ανεργίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη. Προτείνεται σημαντικά υψηλότερο επίδομα για μικρότερο όμως χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, εφόσον ο άνεργος παραμένει εκτός αγοράς εργασίας, θα καλείται να συμμετέχει σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης.

Το σχέδιο που μελετάται είναι να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Να οριστεί, δηλαδή, στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα. Θα πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητάει ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν μετά το 6μηνο ο άνεργος δεν έχει βρει δουλειά θα λαμβάνει αυτομάτως για άλλους έξι μήνες το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει στο 55% του κατώτατου μισθού. Τα χρήματα θα προέρχονται από τον λογαριασμό των αποθεματικών του ΟΑΕΔ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει