Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών: 387 νέοι κωδικοί προϊόντων εντάσσονται στη δεύτερη φάση
Συνεχίζεται η προσπάθεια για φθηνότερα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2026.
Η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών περνά στη δεύτερη φάση της, με επίκεντρο το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2026. Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής των νέων συμμετοχών, με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ να κάνουν λόγο για 387 κωδικούς προϊόντων που έχουν ήδη δηλωθεί.
Από το σύνολο των 387 κωδικών, οι 353 αφορούν επώνυμα προϊόντα, ενώ οι 34 αποτελούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Τα στελέχη της Αρχής εντείνουν τις επαφές τους με τις επιχειρήσεις και τους φορείς της αγοράς, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της λίστας μέσα στο επόμενο διάστημα. Η πρωτοβουλία, που υλοποιείται σε συνέχεια της δράσης που συμφωνήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο τον Ιούλιο του 2026, στοχεύει σε πραγματικές και ορατές μειώσεις για το ελληνικό νοικοκυριό.
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη φάση της πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου, περιλάμβανε συνολικά 1.740 προϊόντα, πετυχαίνοντας μέση μείωση τιμής της τάξης του 9,5%. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή παραμένει εθελοντική και αυτοτελής για κάθε επιχείρηση, η οποία αποφασίζει ελεύθερα για τον αριθμό των κωδικών και το ποσοστό της μείωσης. Οι σχολικές κατηγορίες, ωστόσο, εξαιρούνται από τη νέα φάση, καθώς η παρουσία τους είχε συνδεθεί αποκλειστικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθούν και να συγκρίνουν τις τιμές μέσω της εφαρμογής «PosoKanei», ενώ οι μειώσεις που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια των καταστημάτων.
