Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο καταλύτης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της ΕΤΕπ στην πορεία της χώρας, από την κρίση έως τη στρατηγική αυτονομία.
Την καθοριστική σημασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΤΕπ, ανέδειξε τη διαχρονική και στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού οργανισμού.
Στην ομιλία του, ο κ. Πιερρακάκης, μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, παρουσίασε την πορεία της συνεργασίας. Ο υπουργός τόνισε ότι η ΕΤΕπ έχει διαθέσει πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην Ελλάδα, με το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε το 2025 να αποτελεί ιστορικό υψηλό. «Η σχέση μας με την ΕΤΕπ δεν είναι απλή χρηματοδότηση, αλλά στρατηγική σύμπραξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συνεργασία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και της αναζήτησης ανθεκτικότητας και στρατηγικής αυτονομίας από την Ευρώπη. Προανήγγειλε μάλιστα ακόμα πιο δυναμικές εξελίξεις το 2026.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον καταλυτικό ρόλο της ΕΤΕπ κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης, όπου, μαζί με το EIF, συνέβαλαν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και στην αλλαγή της αντίληψης περί επιχειρηματικότητας και νεοφυών επιχειρήσεων. «Έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο της πορείας μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης το 2025, αν και ιστορικά υψηλά, δεν είναι το μόνο κριτήριο. Η ποιότητα των επενδύσεων, η μόχλευση που δημιουργούν και ο αναπτυξιακός τους αντίκτυπος είναι εξίσου σημαντικά.
Η συνεργασία της ΕΤΕπ με την Ελλάδα επεκτείνεται σε εμβληματικά έργα υποδομών, όπως οι ενεργειακές διασυνδέσεις στη Μεσόγειο και η επένδυση για την παραγωγή γαλλίου στη Βοιωτία, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση και την αλυσίδα κρίσιμων πρώτων υλών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η έναρξη δραστηριότητας της ΕΤΕπ στον τομέα της άμυνας στην Ελλάδα, με την αναμενόμενη υπογραφή συμφωνίας Τεχνικής Βοήθειας που θα ακολουθηθεί από σημαντική χρηματοδότηση, αναβαθμίζοντας την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Επιπλέον, η ΕΤΕπ ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, όπως η προσιτή στέγαση, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει πανευρωπαϊκά η Ευρώπη, με την αντιμετώπισή του να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ο υπουργός τόνισε ότι η ΕΤΕπ δεν είναι απλώς ένας χρηματοδοτικός οργανισμός, αλλά ένας εταίρος που βοηθά τη χώρα να μετακινηθεί από τη διαχείριση κρίσεων στη διαμόρφωση λύσεων.
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή ατζέντα, αναφέρθηκε στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, την άρση εμποδίων μεταξύ κρατών-μελών, τη θεμελίωση του ψηφιακού ευρώ και τη δημοσιονομική σταθερότητα, σχολιάζοντας τις εντυπωσιακές αλλαγές στα δημοσιονομικά στοιχεία χωρών όπως η Ελλάδα σε σχέση με το 2015.
Σχετικά με το ερώτημα “μετά το RRF τι;”, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης, την επιβεβαίωση του πολλαπλασιαστή των έργων του, και την περαιτέρω εστίαση στην οικοδόμηση κλίμακας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να οπισθοδρομήσουμε».
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, αναφέρθηκε στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, την κεφαλαιακή και τραπεζική ένωση, και την άρση εμποδίων για την απόκτηση κλίμακας από τις επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση αυτή ως «μεγάλο στοίχημα» για την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, ανέδειξε την εκκρεμότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και τόνισε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι πολυεπίπεδες, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί καταλύτη αλλαγών σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για δομημένη στρατηγική χωροταξίας, η οποία ενσωματώνεται στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι η λέξη-κλειδί είναι οι «επενδύσεις». Από 11% του ΑΕΠ το 2019, οι επενδύσεις στην Ελλάδα στοχεύουν τώρα το 17%, με έμφαση στις ιδιωτικές και διασυνοριακές. «Πρέπει να μην φοβηθούμε να αναπτύξουμε κλίμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε, καλώντας για αποδοχή ξένων πρωταθλητών και για ανάπτυξη ελληνικών επιχειρήσεων με ευρωπαϊκή εμβέλεια.
