Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Έκκληση από γιατρούς και νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ

Γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, περιγράφουν δραματική την κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ βγάζει κραυγή αγωνίας, καθώς στις 8 σήμερα, Τετάρτη ξεκίνησε μια ακόμη εφιαλτική εφημερία, χωρίς εφεδρείες.

Το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφημερία με 230 ασθενείς Covid ενώ μέχρι τη λήξη της το πρωί της Πέμπτης και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 αρρώστους.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι, “το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση”.

«Έχουμε 40 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Covid και τα 40 είναι κατειλημμένα», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός. Και συνεχίζει: «Έχουμε 230 νοσηλευόμενους μέσα στο Νοσοκομείο θετικούς και ξεκινάμε μια εφημερία με μηδενικά κρεβάτια ΜΕΘ. Άγνωστο τι θα γίνει».

«Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ»

Γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται εδώ και 15 ημέρες σε εξαντλητικούς ρυθμούς, χωρίς ξεκούραση και ρεπό. Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα μέσα στο νοσοκομείο. Στη σωματική κούραση, έρχεται να προστεθεί και η ψυχολογική, σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό:

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να το σώσουμε. Ή αν θα μπορούσαμε να τα βελτιώναμε τα πράγματα νωρίτερα. Σημασία έχει ότι σήμερα δεν θα αντέξουμε. Μπορεί ξενοδοχειακό εξοπλισμό να έχουμε -από κρεβάτια και μηχανήματα- να υποστηρίζεται το σύστημα μηχανικά στο ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο το εργατικό δυναμικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του και αρχίζει και μπαίνει και ο θυμός σιγά – σιγά ανάμεσα στους εργαζόμενους και η απόγνωση. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Μέχρι πότε; Ανάσα δεν παίρνουμε» λέει.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει