Ενημέρωση με ένα κλικ

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ποιες εργασίες επιδοτούνται και πόσο

Ανοίγει στις 9 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.  Σταδιακά ανά περιφέρεια θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Συγκεκριμένα, με υψηλότερο προϋπολογισμό, σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινωθεί, στα 896,7 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η δράση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πήρε και δεύτερη παράταση, λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου και ιδίως της Βόρειας Ελλάδας.  Να σημειωθεί ότι, ήταν να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου.

Χθες, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και τον τελικό και αναλυτικό οδηγό εφαρμογής του προγράμματος. Περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κίνητρα, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα δικαιολογητικά. Επίσης, και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, διαμερισμάτων, αλλά και όσοι κατέχουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr.

Πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων ανάλογα με το εισόδημα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα:

  • Η χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή με ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 ευρώ επιχορηγείται με ποσό 65% επί της δαπάνης.
  • Η επόμενη με ατομικό 10.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ δικαιούται ενίσχυση 55%.
  • Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ή οικογενειακό 30.000-40.000 μπορούν να έχουν επιδότηση 50%.
  • Αμέσως μετά ακολουθεί η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ή οικογενειακό 40.000-70.000 με ενίσχυση 45%.
  • Και τέλος, η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 50.000-90.000 ή οικογενειακό 70.000-120.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης 35%.

Τα ποσοστά επιδότησης ανεβαίνουν κατά 10% (μπόνους Covid-19 το λαμβάνουν όλοι), υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετου μπόνους 10% (ενεργειακό αν ανέβει κατά τρεις κλίμακες ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης) και όσοι μένουν στις λιγνιτικές περιοχές Δ. Μακεδονίας και Αρκαδίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και άλλο μπόνους ύψους 10%.

Επιχορηγήσεις

Οι επιχορηγήσεις κινούνται:

  • από 45% έως 75% (με μπόνους Covid-19 που το παίρνουν όλοι),
  • 55% έως 85% (με ενεργειακό μπόνους)
  • και από 65% έως 95% για τους ιδιοκτήτες κατοικιών των λιγνιτικών περιοχών.

Επίσης το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» περιλαμβάνει και δύο κατηγορίες ενίσχυσης για τις πολυκατοικίες, ανάλογα με το είδος των παρεμβάσεων. Ετσι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να υποβάλουν ως σύνολο την αίτηση «Τύπου Α» για κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις και να λάβουν βασικό ποσοστό ενίσχυσης 60%, το οποίο μαζί με τα μπόνους (Covid-19 και ενεργειακό) μπορεί να φτάσει στο 80% και το «λιγνιτικό» στο 90%.

Επίσης οι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας που θέλουν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση μόνο των κοινόχρηστων χώρων υποβάλλουν την αίτηση Τύπου Β και επιδοτούνται αρχικά κατά 60% οι δαπάνες τους συν 10% με το μπόνους Covid-19 φτάνοντας στο 70%. Δεν δικαιούνται το ενεργειακό μπόνους αλλά αν είναι σε λιγνιτική περιοχή παίρνουν και άλλο 10% φτάνοντας το 80%.

Οι ανώτατοι επιλέξιμοι προς επιδότηση προϋπολογισμοί δαπανών είναι οι 50.000 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α και οι 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More