Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποια εμβόλια χάνουν πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον κορονοϊό

Μία νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι, μολονότι ο εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από κορονοϊό και ακόμη περισσότερο έναντι βαριάς Covid-19 και θανάτου, η προστασία έχει παρουσιάσει μείωση μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα, κάτι που αφορά ιδιαίτερα το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, ανέλυσαν στοιχεία για 780.225 εμβολιασμένους ενήλικες μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου 2021. Διαπιστώθηκε ότι σε αυτό το διάστημα η μέση προστασία των mRNA εμβολίων (Pfizer/BioNTech και Moderna) έναντι λοίμωξης από κορονοϊό είχε υποχωρήσει από το 88% στο 48%. Η μείωση της προστασίας έναντι λοίμωξης ήταν μεγαλύτερη για το εμβόλιο της Johnson & Johnson (από 86,4% τον Μάρτιο σε μόνο 13,1% τον Σεπτέμβριο), ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις ήταν από 86,9% σε 43,3% για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και από 89,2% σε 58% για εκείνο της Moderna.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει, σε μία περίοδο που επικράτησε πλέον το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, τη μεγάλη υποχώρηση της προστασίας έναντι λοίμωξης σε βάθος χρόνου από το μονοδοσικό εμβόλιο J&J, σε σύγκριση με τα mRNΑ των δύο δόσεων. Ποια εμβόλια χάνουν πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον VIA ASSOCIATED PRESS Από την άλλη πλευρά, όμως, και τα τρία ανωτέρω εμβόλια (ιδίως εκείνα των δύο δόσεων) συνεχίζουν να παρέχουν υψηλή προστασία έναντι της βαριάς Covid-19 και του κινδύνου θανάτου, ιδίως στα άτομα έως 65 ετών, αλλά και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών το όφελος των εμβολίων παραμένει μεγάλο.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, όπως επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη, οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω κορονοϊού, ενώ οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη (οποιασδήποτε σοβαρότητας), βαριά νόσο και θάνατο. Αναλυτικά, μεταξύ εκείνων που είχαν διαγνωστεί με μοριακό τεστ θετικοί για κορονοϊό μετά την 1η Ιουλίου, στους κάτω των 65 ετών η μέση αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων έναντι του κινδύνου θανάτου από Covid-19 υπολογίστηκε στο 81,7% τον Οκτώβριο.

Ανά εμβόλιο, η προστασία από θάνατο εκτιμήθηκε στο 84,3% για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, στο 81,5% για τo Moderna και στο 73% για τo Johnson & Johnson. Για τους άνω των 65 ετών, αντίστοιχα, η αποτελεσματικότητα έναντι θανάτου ήταν στο 71,6% για τα τρία εμβόλια γενικά, ενώ ανά επιμέρους εμβόλιο ήταν 75,5% για το Moderna, 70,1% για το Pfizer/BioNΤech και 52,2% για το μονοδοσικό J&J.

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω ποσοστά, το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech φαίνεται κάπως πιο αποτελεσματικό στα άτομα έως 65 ετών, ενώ εκείνο της Moderna υπερτερεί στους άνω των 65 ετών. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες το εμβόλιο J&J φαίνεται να παρέχει χαμηλότερη προστασία σε σχέση με τα δύο mRNA εμβόλια, κάτι που συνηγορεί υπέρ της χορήγησης ενισχυτικής δόσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα πως τα εμβόλια Covid-19 παραμένουν το πιο σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 και του θανάτου.

Όμως πρέπει να συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους, όπως χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών και τήρηση σωματικών αποστάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει