Ενημέρωση με ένα κλικ

Μαγιορκίνης: Δεν προβλέπεται εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την ευλογιά των πιθήκων και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πιθανότητα μετάδοσής της.

«Η πρώτη πανδημία το 1958 καταγράφηκε σε μια αποικία πιθήκων, ωστόσο η πηγή τους θεωρείται ότι είναι μικρά θηλαστικά δηλαδή τρωκτικά ποντίκια, αρουραίοι της Αφρικής. Το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά προερχόταν από τις αγελάδες, και γι’ αυτό ονομάστηκε και δαμαλισμός, ο εμβολιασμός που γινόταν από τις αγελάδες. Η πηγή θεωρούνται τα τρωκτικά, ακόμα και στην περίπτωση των αγελάδων η μετάδοση έχει γίνει από τρωκτικά. Οι ονομασίες προέρχονται από τις πρώτες παρατηρήσεις», ανέφερε αρχικά ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας,

«Στην Αφρική ο συγκεκριμένος ιός ενδημεί. Έχει κάνει επιδημίες και τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετά κρούσματα και έναν μικρό αριθμό θανάτων, οπότε το περίεργο είναι ΄τι αυτός ο ιός δημιου5ργρεί την πρώτη επιδημία και εκτός Αφρικής, αυτό είναι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε να το περιορίσουμε», συμπλήρωσε.

«Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 33 κρούσματα στην Βρετανία, δεν είναι φόβος για να δημιουργήσει μία κατάσταση πανδημίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τις πιθανότητες μετάδοσης
Για τις πιθανότητες μετάδοσης, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως, «Είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί εάν για παράδειγμα κάθεσαι δίπλα με κάποιον, μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή, αναφέρονται ως μολυσματικά τα μεγάλα σταγονίδια από το στόμα, αλλά και πάλι όχι όπως τα βλέπαμε στον covid. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει εξανθήματα, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετάδοση και κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής γιατί μιλάμε για στενές επαφές. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτός ο ιός».

Επιπλέον, επεσήμανε πως, «οι μελέτες από την Αφρική κάνουν λόγο για ασυπτωματική μετάδοση, η μετάδοση ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανη. Από την στιγμή που δεν έχουν εξανθήματα, δεν το μεταδίδουν. Η γνώση μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν σχετίζεται με το ασυμπτωματικό του covid».

Τέλος, μίλησε για την καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», κατέληξε.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει