Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Ακέραιο το δώρο Πάσχα – Αναστολή 3 μηνών για δόσεις σε τράπεζες

Τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊου, ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «Για πρώτη φορά από το 2015 είναι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα» και πρόσθεσε ότι, «Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση».

Συγκεκριμένα, το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν:

– Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800€ θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων για τρεις μήνες.

– Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα είναι δικαιούχοι το ίδιο για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης. Το συνολικό κόστος για 1,4 μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζόμενους και μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ.

– Θα λάβουν 800 όσοι απολύθηκαν ή όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι 17 Μαρτίου.

– Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί όλο. Δίνετε τη δυνατότητα η καταβολή του Δώρου Πάσχα, να γίνει μεταγενέστερα μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι εργοδότες μπορούν να το καταβάλουν άμεσα, έχουν τη δυνατότητα και η κυβέρνηση τους προτρέπει.

Επίσης, διευκρίνισε ότι το Δώρο Πάσχα που είχε καταργηθεί στο Δημόσιο θα δοθεί φέτος σε γιατρούς και νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών σε όσους λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ.

«Για όσους δανειολήπτες βρίσκονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό ισχύει τρίμηνη αναστολή και μπορούν να ζητήσουν και εξατομικευμένες λύσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όποιους εκμεταλλεύονται την κατάσταση ανεβάζοντας τις τιμές σε αντισηπτικά και μάσκες.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας. Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι επιχειρήσεις και εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τον κορονοϊό θα μπορούν να θέσουν με απόφασή τους μέρος ή όλο προσωπικό τους, σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Το μέτρο αυτό, το οποίο είναι έκτακτο, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, διευκρίνισε.

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων και αν το κάνει η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων εργασίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31 Μαρτίου.

Ο εργαζόμενος για να λάβει την ηλεκτρονική ενίσχυση θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα ότι έχει αναστολή η σύμβαση εργασίας του,  πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Δείτε live

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει