Ενημέρωση με ένα κλικ

«Να περάσουμε σε μία εποχή πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης»

Κωστής Χατζηδάκης: Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρξιακή πρόκληση για τη δημοκρατία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε το μήνυμα πως «η κλιματική αλλαγή, εκτός από υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, αποτελεί μία υπαρξιακή πρόκληση για τη δημοκρατία μας».

Σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και το Konrad Adenauer Stiftung, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι:

«Οι πολιτικοί καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, στοχεύοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα έρθει σε βάθος χρόνου και όχι κατά τη διάρκεια μίας κυβερνητικής θητείας», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «απαιτείται να βάλουμε στην άκρη ιδεοληψίες του χθες που μας κρατάνε πίσω. Να τολμήσουμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά».

Επίσης, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Παρισίων, στο European Green Deal, στο όραμα της Ευρώπης να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, αλλά και στη φιλόδοξη πράσινη ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Διαμορφώσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με το οποίο στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε βιώσιμες επενδύσεις ύψους 43,8 δισ. Ευρώ. Μία πράσινη επενδυτική έκρηξη, δηλαδή, η οποία θα αξιοποιήσει τη στροφή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος προς το green finance. Με εργαλεία όπως τα πράσινα ομόλογα (green bonds) και τα πράσινα δάνεια (green loans), τα οποία πρόκειται να αυξηθούν κατακόρυφα, με ώθηση από το νέο EU Taxonomy που δημιουργεί ουσιαστικά μία κοινή «γλώσσα» σχετικά με το τι θεωρείται βιώσιμη επένδυση», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον υπουργό στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, στόχοι είναι -μεταξύ άλλων- το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας να ανέλθει στο 35% μέχρι το 2030, 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητα, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με στόχο να έχουν συνδεθεί σχεδόν όλα στο σύστημα μέχρι το 2030, και η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την ιστορική -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, με όλες τις μονάδες πλην της Πτολεμαΐδας να έχουν κλείσει μέχρι το 2023, υπογραμμίζοντας. «Στοχεύουμε να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε η μετάβαση να είναι μία δίκαιη οικονομικά και κοινωνικά μετάβαση», επισήμανε.

Όπως έκανε γνωστό, έχει συσταθεί ήδη διυπουργική επιτροπή, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο ειδικός συντονιστής, που θα έχει τη συνολική εποπτεία του σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, «είμαστε, πλέον, στην εποχή που οι καταναλωτές ενέργειας μέσω έξυπνων δικτύων θα μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο prosumer. Δηλαδή, ο καθένας θα μπορεί, στο σπίτι του, να παράγει και να πουλάει τη δική του ενέργεια, σαν να έχει τη δική του προσωπική ΔΕΗ.

Υπάρχουν, μάλιστα, εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και blockchain για να προβαίνουν σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές ενέργειας, ώστε να μεγιστοποιούν το όφελος για τον κάθε ιδιοκτήτη».

«Είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε για να περάσουμε σε μία εποχή πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Χατζηδάκης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει