Ενημέρωση με ένα κλικ

Σάλος με τη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη για την πρώτη κατοικία

Η απάντησή του στο OPEN

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.

«Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκπλειστηριασμού της α΄κατοικίας δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο της α’ κατοικίας, γιατί ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στεγαστική πίστη σε κάποιον που δεν έχει καμία άλλη περιουσία είναι να εκπλειστηριάζεται η α’ κατοικία» εξήγησε ο υπουργός.

«Ναι ήταν σωστός ο νόμος Κατσέλη, σωστά ψηφίστηκε τότε που η Ελλάδα κατέρρεε. Όσο η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης όμως, σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μπορεί να διαφωνούμε ως προς το πότε πρέπει να είναι αυτό Απριλίος του 2020 ή Απρίλιος του 2021, – αλλά σε κάποιο σημείο της διαδρομής ότι είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία, που σημαίνει τράπεζες ισχυρές».

 

Πυρά από την αντιπολίτευση

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον τομεάρχη Οικονομίας, Νίκο Παππά, να τονίζει ότι «ο Μητσοτάκης χρεώνεται τις αθλιότητες Γεωργιάδη περί βλαπτικής προστασίας της α’ κατοικίας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Η άποψη πως ‘η προστασία της α’ κατοικίας ζημιώνει την οικονομία’ είναι αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη. Αρκετά με την απάτη της ΝΔ. Οι πολίτες δεν θα ανεχθούν τον κυνισμό ή να τους κουνούν το δάκτυλο όσοι τους έφεραν στην καταστροφή».

ΚΙΝΑΛ: Μην του ξεφύγει και κανένας…

«Ο κ. Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις», αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μην τους ξεφύγει και κανένας» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Μέσω twitter απάντησε στο ΚΙΝΑΛ ο Άδωνις Γεωργιάδης:

Στην κριτική που δέχθηκε από Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για την πρώτη κατοικία απάντησε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως τα κριτήρια της πλατφόρμας στην οποία μπορούν να μπουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 30 Απριλίου καθορίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από την 1η Μαΐου θα έρθει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα προστατεύει τους πραγματικά αδύναμους. Ωστόσο όποιοι φαίνεται ότι έχουν χρήματα στην τράπεζα και ταυτόχρονα χρωστάνε τη δόση του δεν θα προστατεύονται.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη:

«Στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο, μιλάω για την απόλυτη προστασία στην α’ κατοικία. Μόνο η κυρία Γεννηματά δεν το κατάλαβε γιατί μάλλον έπαθε λίγο ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή με κατηγόρησαν για «ακραίο νεοφιλελευθερισμό», σας ερωτώ:  Όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, από το 1996 έως το 2004, υπήρχε απόλυτη προστασία α’ κατοικίας; Απόλυτη προστασία όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε. Όχι, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερο,  αλλά γιατί έτσι λειτουργεί η οικονομία.

Τι λέμε εμείς τώρα; Μέχρι τις 30 Απριλίου, όποιος αισθάνεται ότι κινδυνεύει το σπίτι του πρέπει να πάει στις τράπεζες, να μπει στην πλατφόρμα και να πάρει την προστασία. Όποιος διαφωνήσει και πει ότι τα κριτήρια είναι χαμηλά, να του υπενθυμίσω ότι τα κριτήρια της πλατφόρμας δεν τα έβαλε ο «νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης» αλλά ο «αριστερός Τσίπρας». Είναι και ο Τσίπρας νεοφιλελεύθερος;

Με τα κριτήρια της κυβερνήσεως της πλατφόρμας της Αριστεράς όσοι πιστεύουν ότι θα έχουν πρόβλημα με το σπίτι τους πρέπει να πάνε μέχρι τις 30 Απριλίου να πάρουν προστασία, μερικό κούρεμα δανείου, επιδότηση δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα.

Από τις 30 Απριλίου και μετά θα παρουσιάσουμε τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος, όπως είπα και στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, παρούσης της κ. Γεννηματά, όσοι είναι πραγματικά αδύναμοι θα έχουν δίχτυ προστασίας.

Στην κυρία Γεννηματά που είπε ότι θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή για απόλυτη προστασία, της είπα ότι απόλυτη προστασία, δηλαδή και των «μπαταχτσήδων», δεν υπάρχει σε καμία κανονική οικονομία και δεν πρέπει να υπάρχει γιατί αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι «μπαταχτσήδες» ζουν εις βάρος των υπολοίπων. Τώρα, γιατί το ΚΙΝΑΛ το θεώρησε αυτό νεοφιλελεύθερο, δικός του λογαριασμός.

Η όλη κουβέντα για την απόλυτη προστασία α’ κατοικίας είναι ότι από την 1η Μαΐου, κάποιος, παραδείγματος χάριν, που θα βλέπει η τράπεζα στο λογαριασμό του ότι έχει χρήματα και, ταυτόχρονα, χρωστά τη δόση του, αυτός δεν θα έχει προστασία. Θέλω να είμαι σαφής σ’ αυτό: Καλώς δεν θα έχει. Η ερώτηση προς το ΚΙΝΑΛ είναι: «ένας που έχει και δεν πληρώνει, πρέπει να τυγχάνει προστασίας ή όχι;» Αυτή είναι μία σοβαρή συζήτηση».

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει