Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Έλληνες Εβραίους

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κολαστήριο του Άουσβιτς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, το κολαστήριο του Άουσβιτς στην Πολωνία, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση από τους Σοβιετικούς του στρατοπέδου συγκέντρωσης, τονίζοντας πως:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ» και συνέχισε λέγοντας:

«Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μέσα από τον χώρο του Άουσβιτς.

Ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου, μπήκαν στα κτίρια και στα κελιά όπου διέμεναν οι κρατούμενοι, καθώς και στους θαλάμους όπου θανατώθηκαν συνολικά πάνω από 1.100.000 άνθρωποι.

Μητσοτάκης

Επίσης είδαν αντικείμενα κρατουμένων και άκουσαν ιστορίες Ελλήνων Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων που βρήκαν φρικτό θάνατο στο Άουσβιτς, αλλά και εκείνων που κατάφεραν να επιζήσουν.

«Ο μεγάλος ιστορικός – του ναζισμού – Ian Keyshaw έγραψε ότι “ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία”. Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον ερυθρό στρατό, αυτού του χώρου, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης

«Και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα.

Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944 στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο κρεματόριο 4, πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου.

Κάποιοι ακόμα στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν έγραψαν ότι: πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη. Την μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα. Μαζί με την υπόσχεση – την οποία δίνουμε όλοι – ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία».

Μητσοτάκης

Τι έγραψε ο πρωθυπουργός στο χειρόγραφο μήνυμα του στο βιβλίο των επισκεπτών

Ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο των επισκέψεων:

«Στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φριχτό μέρος. Η ανάμνηση τους να ζει για πάντα ώστε να μας θυμίζει πού μπορούν να οδηγήσουν το μίσος και οι διακρίσεις.
Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Έλληνες Εβραίους που πέθαναν εδώ. Η ιστορία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com