Ενημέρωση με ένα κλικ

Ερντογάν: Η Ελλάδα να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο επιθυμεί

Να προσφύγει σε όποιο διεθνές δικαστήριο επιθυμεί κάλεσε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.
«Η ελληνική πλευρά μάς κατηγορεί ότι παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Ελλάδα να προσφύγει σε όποιο δικαστήριο επιθυμεί» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «CNN Turk».
Επανέλαβε δε, ότι η συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης σηματοδοτεί την αποτυχία των σχεδίων αποκλεισμού της Τουρκίας από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Και συνέχισε: «Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν. Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης».
Ειδική αναφορά έκανε και στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη των δυνάμεων της GNA.
Κατά τον ίδιο, έχει ήδη αρχίσει η μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων στη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας βέβαια, ότι «δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο, αλλά θα έχουμε συμβουλευτικό ρόλο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.
Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν έντονη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο πλευρό της Αθήνας έχει σταθεί και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει τα δυτικά τμήματα της αφρικανικής χώρας και αντιμάχεται την κυβέρνηση GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει