Ενημέρωση με ένα κλικ

Οικονομική ενίσχυση παραγωγών που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2018

Την οικονομική ενίσχυση γεωργών και κτηνοτρόφων των οποίων οι εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2018 προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την Απόφαση ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, οι οποίες χορηγούνται εφόσον έχει καεί μία ενιαία έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και ειδικά για τη νησιωτική χώρα, μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι στη νησιωτική χώρα δεν περιλαμβάνονται η Κρήτη και η Εύβοια.

Ως εισόδημα εισόδημα αναφοράς καθορίζεται το ποσό των 15.000 ευρώ όπως αυτό είχε καθοριστεί με την 316179/16061/26.11.2004 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα δε ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 150.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο για το πάγιο κεφάλαιο και σε 70.000,00 ευρώ για τα λοιπά, ενώ στο σύνολο της κατά περίπτωση κοινής υπουργικής απόφασης η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 200.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15,00 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού, που υπερβαίνει τα 60.000,00 ευρώ, θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α.

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά της παρ. 3 του άρθρου 11 της 619/146296/29.12.2016 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 4562), θα πρέπει να προσκομιστούν φωτοαντίγραφα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017), της αντίστοιχης κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) έτους ζημιάς – αν υπάρχει – και του αντίστοιχου Εκκαθαριστικού Σημειώματος, καθώς και φωτοαντίγραφο Ασφαλιστήριου Συμβολαίου έτους ζημιάς, εφόσον χρειάζεται.

Αντίστοιχα, για τα δικαιολογητικά της παραγράφου 4 του άρθρου 12 της 19/146296/29.12.16 κοινής υπουργικής απόφασης, για συνεταιρισμούς, ή γενικά εταιρείες με νομική προσωπικότητα, ομάδες κοινής εκμετάλλευσης κλπ. ζητείται η «κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» (έντυπο Ε3) φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017) και η «Δήλωση φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013» (έντυπο Ν) φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017), προκειμένου να ελεγχθούν τα εισοδήματα τους και ότι λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.

Η αποκατάσταση των ζημιών, θα πρέπει να υλοποιηθεί αποκλειστικά μέχρι 31.08.2022 και η συνολική καταβολή των ενισχύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2022.

Προκειμένου οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να κριθούν δικαιούχοι ενισχύσεων θα πρέπει να ισχύουν τα αναγραφόμενα στις διατάξεις του εγκεκριμένου Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων και της παρούσας απόφασης.

Επιπρόσθετα, για τους επαγγελματίες αγρότες, φωτοαντίγραφο βεβαίωσης ΜΑΑΕ έτους ζημιάς, όπου αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ενταγμένος στο Μητρώο ΑΑΕ, ως επαγγελματίας αγρότης.

Οι επιλέξιμες πυρκαγιές ανά νόμο είναι:

Αττική: Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου (ΔΚ Ραφήνας), Μαραθώνος (ΤΚ Νέου Βουτζά, Μάτι), Ωρωπού (ΔΚ Καλάμου – περιοχή Πανοράματος Αγ. Αποστόλων), Μεγαρέων (ΔΚ Μεγαρέων – περιοχή Κινέτας).

Εύβοια: ΔΕ Κονιστρών (ΤΚ Κρεμαστού), ΔΕ Ταμινέων (ΤΚ Τραχηλίου) και ΔΕ Αυλώνος (ΤΚ Ωρολογίου). Επίσης Δήμος Μεσσαπίων – Διρφύων (ΔΕ Μεσσαπίων – ΤΚ Κοντοδεσποτίου).

Ηλεία: Δήμοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (ΤΚ Καλυβακίων, Ραχών, Σκιλλουντίας, Φρίξας), Ήλιδας (ΤΚ Δαφνιώτισσας).

Κεφαλληνία: Δήμος Κεφαλλονιάς (ΤΚ Μαρκόπουλου, Πάστρας).

Κορινθία: Δήμοι Σικυωνίων (ΤΚ Μεγάλου Βάλτου, Μικροπύ Βάλτου), Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης (ΤΚ Γελινιατίκων, Ζεμενού, Θροφαρίου, Καρυάς).

Κυκλάδες: Νήσος Νάξος – Δήμος Νάξου (ΤΚ Βίβλου), Νήσος Πάρος (ΔΚ Αγκαιριάς και ΤΚ Λευκών)

Λάρισα: ΔΕ Κοιλάδας (ΤΚ Κοιλάδας), ΔΕ Λάρισας (ΤΚ Τερψιθέας), ΔΕ Νέσσωνος (ΤΚ Νέσσωνος), ΔΕ Πολυδάμαντα (ΤΚ Πολυδάμειου).

Λασίθι: Δήμος Σητείας (ΔΕ Σητείας – ΔΔ Αχλαδίων, Αγ. Γεωργίου και ΔΕ Λεύκης – ΔΔ Παππαγιαννάδων).

Χαλκιδική: Δήμος Σιθωνίας (ΤΚ Σπάρτης).

Χανιά: Δήμοι Αποκορώνα (ΔΕ Κρυονερίδας – ΔΔ Νίπους, Βρυσών, Μάζης και ΔΕ Βάμου – ΔΔ Κασλαμιτσίου), Καντάνου – Σελίνου (ΔΕ Καντάνου – ΔΔ Καντάνου οικισμός Σπίνας), Κισσάμου (ΔΕ Ιναχωρίου – ΔΔ Κάμπου), Πλατανιά (ΔΕ Βουκαλίων – ΔΔ Παλαιών Ρουμάτων), Πλατανιά (ΔΕ Βουκολίων – ΔΔ Πλαιών Ρουμάτων – ΔΔ Κακόπετρου).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει