Ενημέρωση με ένα κλικ

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας που θα συμβάλει στην απεξάρτηση τόσο από τα ρυπογόνα καύσιμα, όσο και στην μείωση της εισαγωγής αερίου, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κοζάνη.

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, του μεγαλύτερου σε λειτουργία έργου ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητοστάκης αναμένεται να αναπτύξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη μετάβαση προς ένα πιο «πράσινο» αποτύπωμα καθώς και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων προς την κατεύθυνση αυτή. Αναμένεται δε να τονίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει με την εξόρυξη λιγνίτη για κάποιο διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις περί ευρωπαϊκής απάντησης στα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται ο EastMed λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Το έργο προβλέπει την μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές του στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.

Το στίγμα της στρατηγικής του έδωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, κατά την παρέμβαση του στην πρωτοβουλία «Growing Together» σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου τόνισε ότι  η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται πιο σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικής άποψης. “Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Σε δύο μέρες θα πάω στη Δυτική Μακεδονία, που ήταν η περιοχή όπου παραδοσιακά γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά”, υπογράμμισε.

Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε χθες και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, στη διάρκεια της οποία τόνισε ότι “υπάρχουν πάντα νέες ευκαιρίες να διερευνήσουμε τις περαιτέρω δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία”.  Υπογράμμισε δε το στόχο να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Συνεπώς, τόνισε, όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας.

Το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται σε υπό κατασκευή υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και διασυνδετική γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, με περίπου 40% ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

 

Πηγή: www.tomanifesto.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει