Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού: Έξαρση σε μπλε, μωβ μεδουσών και λαγοκέφαλων

Οι μεγάλοι εχθροί του Καλοκαιριού δεν είναι άλλοι από τις μέδουσες όσο και από τους λαγοκέφαλους, δύο απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους λουόμενους.

Η μπλε μέδουσα, η οποία σε πολλές το περιπτώσεων μπορεί να έχει και χρώμα λευκό, απελευθερώνει μια βλέννα στην θάλασσα όταν στρεσάρεται, με αποτέλεσμα όταν ένας άνθρωπος κολυμπάει μέσα σε αυτή την βλέννα να νιώθει μια έντονη φαγούρα.

 

Αν κάποιος πιάσει μια μπλε μέδουσα δεν πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί.Αν συμβεί κάτι τέτοιο και αν κάποιος γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

Θεωρείται κοσμοπολίτικο είδος, καθώς εμφανίζεται και επιβιώνει σε όλες τις θάλασσες. Η έξαρσή της πιθανόν να έχει συσχέτιση με την αυξημένη θερμοκρασία του νερού και την οργανική ρύπανση. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη θερμοκρασία του νερού και κατ’ επέκταση δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή των μεδουσών»

Γαλάζιες μέδουσες μετά τις μωβ: Τα χαρακτηριστικά τους και τι να προσέχουμε  - Ο χάρτης για τις μωβ μέδουσες - ertnews.gr

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μωβ μέδουσα, αν σε τσιμπήσει τα συμπτώματα που θα έχεις είναι έντονα και πολύ δυσάρεστα..

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο

Μπορεί να αισθανθείς  ένας πόνος σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

 

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο

Μωβ μέδουσα - Σε έξαρση στο Αιγαίο φέτος: Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσει

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν – Τα συμπτώματα - Newsbeast

 

Οι λαγοκέφαλοι έχουν θανατηφόρες για τον άνθρωπο τοξίνες και για αυτό απαγορεύεται να καταναλωθεί.

Αν μάλιστα κάποιος λαγοκέφαλος επιτεθεί σε κάποιο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού μας, θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτό το μέλος του σώματός μας.

Λαγοκέφαλοι στη Σέριφο – Πώς θα αναγνωρίσετε το τοξικό ψάρι → E-MYKONOS.GR  - Portal of Mykonos Island

Λαγοκέφαλος Archives - Boat & Fishing

Ο ασημένιος λαγοκέφαλος είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης όταν φαγωθεί, καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη στις ωοθήκες του και σε μικρότερο βαθμό στο δέρμα, στους μυς και στο συκώτι του, η οποία τον προστατεύει από τους θηρευτές. Γίνεται τοξικό, αφού τρώει βακτήρια που περιέχουν τη τοξίνη

 Αυτή η θανατηφόρα ουσία προκαλεί παράλυση των μυών, η οποία μπορεί να προκαλέσει στα θύματα διακοπή της αναπνοής ή καρδιακή ανεπάρκεια. 

 

Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο

-Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
-Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.
-Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.

 

 

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει