Ενημέρωση με ένα κλικ

Σχέδιο «Ιπποκράτης»: Πως θα γίνει η φύλαξη των εμβολίων από την ΕΛ.ΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να περιφρουρήσουν την αποθήκευση των εμβόλιο. Γι’αυτό το λόγο, η ΕΛ.ΑΣ δημιούργησε το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» που έχει σχέση με την επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας που αφορά την περιφρούρηση της αποθήκευσης και της μεταφοράς των εμβολίων με τελικό προορισμό τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» περιλαμβάνει:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα.

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο απαιτούνται 4.000-5.000 αστυνομικοί, μάλιστα εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια.

Λιγότερες δόσεις αλλά νωρίτερα

Η Ελλλάδα, αναμένεται να λάβει συνολικά 25.000.000 δόσεις για τον εμβολιασμό 12.5 εκατ. πολιτών, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ.

Μάλιστα, εντός του Δεκεμεβρίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/ΒιοΝΤech. Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα λάβει άλλες 500.000 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, θα εγκριθεί γρηγορότερα το εμβόλιο στην ΕΕ, ωστόσο «θα πάρουμε λιγότερα, γιατί και όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλίμακα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εμβολίων».

Γι’αυτό το λόγο, σε ότι αφορά στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον μήνα Ιανουάριο η Ελλάδα θα παραλάβει 40% λιγότερες δόσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον κ.Πέτσα.

Ποιοι θα εμβολιαστούν και ποιοι όχι

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί, οι διαμένοντες και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, και οι ευπαθείς ομάδες. Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν είναι άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί ή είναι ασυμπτωματικά ή επωάζουν τον ιό. Επίσης, ο εμβολιασμός θα αναβάλλεται σε άτομα που πάσχουν από οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο ή έχουν γνωστό ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων. Επιπλέον, πολίτες που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ή άτομα με αιμορραγική διαταραχή δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Προς το παρόν δεν συστήνεται το εμβόλιο στην εγκυμοσύνηση. Όσες κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να αποφεύγουν την κύηση για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε περίπτωση τυχαίας κύησης μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται μετά τον τοκετό. Να σημειωθεί ότι, το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει