Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Παράταση έως τις 21/12 για την υποβολή αιτήσεων κληρονόμων

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των κληρονόμων οι οποίοι δικαιούνται τα αναδρομικά θανόντων συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, διορία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου έχουν οι κληρονόμοι των θανόντων συνταξιούχων, οι οποίοι ήταν εν ζωή το διάστημα Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Οι δικαιούχοι θα πρέπει μέχρι τότε να υποβάλουν τις ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.

Αρχικά, οι δικαιούχοι – κληρονόμοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στον ΕΦΚΑ, χωρίς να είναι υποχρεωτική η επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η διορία για την επισύναψη των πιστοποιητικών που απαιτούνται, είναι μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου του 2021, προκειμένου να εξοφληθούν εντός του Μαρτίου 2021.

Τα τρία πιστοποιητικά που ζητούνται είναι τα εξής:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς
  • Πιστοποιητικό Εγγύτερων Συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης

Πως θα καταβληθούν τα αναδρομικά

Α. Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή την περίοδο Ιούνιο 2015 – Μάιο 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα του, όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς.

Β. Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη χηρείας τις μειώσεις του 11μήνου, δεν θα κάνει καμία αίτηση γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό

Γ. Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε μέσα στο 11μηνο, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο διάστημα αυτό, υποβάλλοντας αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει