Νότια Κορέα: Ζήτησαν συγγνώμη οι ποδοσφαιριστές που πανηγύρισαν την απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία
Οι έντονες αντιδράσεις για τη στάση των διεθνών μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ασιατικούς Αγώνες.
Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ασιατικούς Αγώνες είχε μια ιδιαίτερη σημασία για τους διεθνείς της Νότιας Κορέας, καθώς η επιτυχία εξασφάλισε σε 20 από τους 23 παίκτες της αποστολής απαλλαγή από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Η ομάδα επικράτησε στον τελικό με 1-0 της Ιαπωνίας, κατακτώντας το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο, ωστόσο ορισμένοι πανηγυρισμοί προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη χώρα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Γιανγκ Μιν-Χιόκ, παίκτης της Τότεναμ που αγωνίζεται δανεικός στη Βέστερλο, ο οποίος παραδέχθηκε: «Δεν νομίζω ότι το μετάλλιο ή το τρόπαιο είχαν καμία σημασία. Η πραγματική αμοιβή για εμάς είναι η απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία, οπότε πιστεύω ότι παίξαμε έχοντας μόνο αυτό στο μυαλό μας». Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε η ατάκα του αρχηγού Λι Γκι-Χιόκ «δεν πάω στον στρατό!» και η ανάρτηση του 19χρονου Παρκ Σέουνγκ-Σου, ο οποίος φωτογραφήθηκε με καπέλο έφεδρου αξιωματικού κάνοντας στρατιωτικό χαιρετισμό.
Οι κινήσεις αυτές πυροδότησαν συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους φιλάθλους να κατηγορούν τους παίκτες ότι έθεσαν σε δεύτερη μοίρα την εθνική επιτυχία. Υπό το βάρος των επικρίσεων, οι τρεις ποδοσφαιριστές απολογήθηκαν δημόσια. Ο Γιανγκ, μέσω ανάρτησής του, διευκρίνισε πως η νίκη δεν ήταν ποτέ δεδομένη, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο.
Σημειώνεται ότι στη Νότια Κορέα η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί από 18 έως 21 μήνες. Οι αθλητές που κατακτούν χρυσό μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες ή ολυμπιακό μετάλλιο δικαιούνται εξαίρεση, υποχρεούμενοι μόνο σε βασική εκπαίδευση και κοινωνική υπηρεσία. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, με γνωστότερη περίπτωση εκείνη του Σον Χέουνγκ-μιν, ο οποίος είχε εξασφαλίσει αντίστοιχη απαλλαγή το 2018.