Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπακογιάννης: “Δεν θέλαμε να βγει το σχέδιο για του γηπέδου του Παναθηναϊκού ως ένα… πυροτέχνημα”

Για το μεγαλεπήβολο έργο του Βοτανικού και την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως Βοτανικός είναι μια περιοχή εγκαταλελειμμένη, είναι μια περιοχή ξεχασμένη για πάρα πολλά χρόνια, η οποία πρέπει να μπει στον επιταχυντή και αυτή η παρέμβαση μπορεί να είναι ο αναγκαίος καταλύτης.

Επίσης τόνισε πως η διαφορά που υπήρξε αυτή τη φορά ήταν πως ότι αυτό είναι ένα σχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε, το οποίο δουλεύετε εδώ και 14 μήνες πάρα πολύ προσεκτικά, γιατί δεν ήθελαν να βγει με ένα “πυροτέχνημα”.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο χώρο της Λεωφ. Αλεξάνδρας και στα έργα που θα γίνουν, λέγοντας πως θα δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου, ένας ελεύθερος χώρος, ένα πάρκο 18 στρ. με ένα υπόγειο πάρκινγκ, τα οποία θα γίνουν στη θέση του νυν γηπέδου του Τριφυλλιού.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μπακογιάννης:

Τι θα γίνει με το σημερινό γήπεδο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας; Ποια θα είναι η εικόνα την επόμενη μέρα εκεί;

“Μιλάμε για μια πάρα πολύ μεγάλη πολεοδομική παρέμβαση μέσα στην πόλη. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε δυο υπερτοπικούς πόλους ανάπτυξης. Έναν στην Αλεξάνδρας και έναν στον Βοτανικό. Στην Αλεξάνδρας, λοιπόν, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο πρασίνου, έναν ελεύθερο χώρο, ένα πάρκο 18 στρ. με ένα υπόγειο πάρκινγκ. Αυτό στη θέση του γηπέδου. Στον Βοτανικό θέλουμε να χτιστεί το γήπεδο το οποίο θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό.

Θέλουμε δίπλα να έχουμε τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, 7,5 χιλ. τ.μ. με ολυμπιακή πισίνα, και επίσης τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, 4,5 χιλ. τ.μ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτή για τον Βοτανικό.

Ο Βοτανικός, όπως ξέρετε, ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή εγκαταλελειμμένη, είναι μια περιοχή ξεχασμένη για πάρα πολλά χρόνια. Είναι, όμως, μια περιοχή η οποία πρέπει να μπει στον επιταχυντή. Και αυτή η παρέμβαση μπορεί να είναι ο αναγκαίος καταλύτης.

Σκεφθείτε ότι εμείς έχουμε υπολογίσει ότι στην πρώτη φάση, από μόνη της η παρέμβαση που θα κάνουμε στον Βοτανικό, μπορεί να πυροδοτήσει, να προκαλέσει επενδύσεις που να ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, γιατί μιλάμε για πάρα πολλές θέσεις εργασίας”.

Κι αυτά πότε θα τα δούμε να έχουν την ολοκληρωμένη μορφή τους;

“Ο δικός μας στόχος είναι να δημοπρατήσουμε τα έργα εντός του ’20, ’21. Και γι αυτό εμείς από την πρώτη στιγμή, νομίζω μας παρακολουθείτε όλους, έχετε προσέξει ότι δεν βγήκαμε, δεν πανηγυρίσαμε, δεν βγήκαμε και είπαμε τι ωραίοι που είμαστε και τι καλά που τα κάνουμε, το αντίθετο “η μπάλα χαμηλά” γιατί τώρα είναι η ώρα για δουλειά. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να τρέξει”.

Επειδή παρόμοια σχέδια είχαμε ακούσει πολλές φορές. Τη μια φορά για το Βοτανικό, μετά στο Γουδή. Σας θυμίζω ολόκληρη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου υπό τον κ. Τσίπρα με ανακοινώσεις ότι θα ξεκινήσει άμεσα το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή, συζητούσαμε πριν κάποια χρόνια. Γι αυτό μπορεί να υπάρχει μια δυσπιστία από τον κόσμο του Παναθηναϊκού αν τελικά θα γίνει αυτό.

“Μα κι εγώ θα ήμουν εξίσου δύσπιστος. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί μιλάμε για ένα σχέδιο το οποίο το συζητάμε εδώ και 15-20 χρόνια και ποτέ δεν είχε γίνει τίποτα. Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι αυτό είναι ένα σχέδιο, όπως εμείς το παρουσιάσαμε, το οποίο εμείς το δουλεύουμε εδώ και 14 μήνες. Και το δουλεύουμε πάρα πολύ προσεκτικά, γιατί δεν θέλαμε να βγούμε με ένα “πυροτέχνημα”.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο περιγράφει ακριβώς τη στοχοθεσία μας, τη στρατηγική μας, περιγράφει τα χρονοδιαγράμματα μας, τους προϋπολογισμούς και από που μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις. Και ταυτόχρονα, είναι ένα σχέδιο το οποίο το συμφωνήσαμε όλοι. Και εδώ είναι η μεγάλη ουσία.

Εδώ είναι, αν θέλετε, η μαγεία αυτής της προσπάθειας, ότι έχουμε την κεντρική κυβέρνηση, έχουμε τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη, την ΠΑΕ, τις τράπεζες, όλοι μαζί έχουμε συνυπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας και συναντίληψης”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει