Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι Ισραηλινοί ξανάρχονται! Νέες επενδύσεις στην Αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας

Μετά τις ιδιαίτερα επικοδομητικές σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και του Ισραήλ, το τελευταίο φάινεται πως…. επιστρέφει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά όχι για ενεργειακά ζητήματα, αλλά για θέματα εξοπλισμών και αμυντικής αναβάθμισης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθούν στη Ελλάδα υψηλόβαθμα στελέχη ισραηλινών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα επενδύσεων ή συνεργειών στον χώρο της άμυνας.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν είναι τυχαία και έρχεται ως απόρροια των συναντήσεων που είχαν στο Τελ Αβίβ τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με Ισραηλινούς κυβερνητικούς αλλά και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Να σημειώσουμε πως μεταξύ των συναντήσεων που είχε στο Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης ήταν και αυτή με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Elbit Systems, Μπεζχαλέλ Μαχλίς με στόχο την επιχειρηματική δραστηριοποίηση της μεγάλης ισραηλινής εταιρείας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων καθώς και της συνεργασίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η συνάντηση δεν πέρασε απαρατήρητη και σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη εταιρεία  πρόκειται να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» και για τις υπόλοιπες εταιρείες του Ισραήλ οι οποίες μέσω συνεργειών τόσο με την ίδια όσο και με ελληνικές εταιρείες θα διερευνήσουν τις προϋποθέσεις σημαντικών επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων.

“Στο τραπέζι οι επενδύσεις και το G3”

Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών εστιάζεται κυρίως στην εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), όπου και η Elbit Systems εμφανίζεται μεταξύ των βασικών διεκδικητών της, στη συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στην πραγματοποίηση επενδύσεων στην ΕΑΒ και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και ιδιαίτερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Επιπροσθέτως, ένα από τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα που επιδιώκουν να αναλάβουν οι Ισραηλινοί από την Ελλάδα είναι εκείνο που σκοπεύει να αντικαταστήσει τα περίπου 200.000 G3 που χρησιμοποιούνται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στη προσπάθεια τους αυτή, οι Ισραηλινοί έχουν διαθέσει εδώ και μερικούς μήνεςστους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΣ έναν μικρό αριθμό όπλων τύπου Tavor X95 προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος λειτουργίας τους και η αντοχή τους σε συνθήκες μάχης και ακραίας καταπόνησης.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει