Ενημέρωση με ένα κλικ

ΗΠΑ: Πήρε θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Το «άσπρο μαύρο» παρουσιάζει η Τουρκία: «Ελληνικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας»
Μια εντελώς διαφορετική εικόνα για όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο προσπαθεί να παρουσιάσει η Τουρκία, που σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σημειώνει πως η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει «εντυπώσεις» στην διεθνή κοινή γνώμη.

Έτσι, απαντώντας στο έντονο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο γίνεται λόγος για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, η Τουρκία υποστηρίζει πως ήταν ελληνικά F-16 που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από την Ίμβρο και η Πολεμική Αεροπορία απάντησε στις παραβιάσεις.

Τουρκικά μαχητικά έκαναν παραβιάσεις
Έντονο διάβημα από την Αθήνα για τις παραβιάσεις
Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Παράλληλα, κάνει γνωστό πως με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει