Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα 8 νέα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και ανέργων εντός κορονοϊου

Δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση,

Σε δηλώσεις του,ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα οκτώ νέα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία των εργαζομένων και των ανέργων εν μέσω πανδημίας κορονοϊου.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και στην επίλυση του ζητήματος της απονομής των συντάξεων.

Κατά τον κ. Βρούτση τα μέτρα αφορούν:

  1. Επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

  2. Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου .

  3. Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

  4. Διευκόλυνση χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

  5. Παράταση του πλαισίου της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.

  6. Θεσμοθέτηση οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

  7. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.

  8. Θεσμοθέτηση νέας ειδικής άδειας των γονέων λόγω νόσου των παιδιών τους από τον κορονοιό.

Ο Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε επίσης στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε συνολικά, για καταβολή εφάπαξ των κύριων συντάξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το επίμαχο 11μηνο, σε όλους τους συνταξιούχους που αναλογούν, εντός του 2020.

«Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020 και το 2020 είναι το συγκεκριμένο διάστημα που βλέπει ο υπουργός Οικονομικών το συντομότερο δυνατό. Η πιο συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να εξαγγείλει όταν το πιστεύει εκείνος – και εκεί που πρέπει»

«Όπως είπαμε στις αρχές του έτους ότι θα δώσουμε τις επικουρικές που κόπηκαν στα 1300 ευρώ και το κάναμε πράξη και δόθηκαν και τα αναδρομικά των επικουρικών και η νέα επικουρική, η οποία είναι πλέον αυξημένη και σταμάτησε να κόβεται στα 1300 ευρώ, όπως θα δώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου – τον Δεκέμβριο το προσδιορίζουμε – τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε αυτούς που είναι με 30 χρόνια και πάνω, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο που τον κάναμε ανταποδοτικό, έτσι θα υλοποιήσουμε και την δικαστική απόφαση που αντιστοιχεί στο εντεκάμηνο».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα έχει πλέον επιλυθεί για το μέλλον με την απονομή αυτόματων συντάξεων.

«Ήδη μέχρι σήμερα έχουν βγει αυτόματα σε λίγα δευτερόλεπτα 7000 συντάξεις σε δύο μεγάλες κατηγορίες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μέχρι το τέλος του 2021, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγραμμάτος, θα γίνεται αυτόματα η απονομή του 85% των συντάξεων», δήλωσε, παροτρύνοντας τους μελλοντικούς συνταξιούχους, σε παράταση του εργασιακού τους βίου, σε προσαρμογή στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και να μην υποβάλουν άμεσα την αίτησή τους, αλλά να περιμένουν από την άνοιξη του ’21 και μετά, οπότε και η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων θα απονέμεται αυτόματα. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από τον Φεβρουάριο του ’22, όλες οι συντάξεις θα απονέμονται αυτόματα.

Για τους παλιούς συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει τα χαρτιά τους και οι συντάξεις τους εκκρεμούν, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι, «αν και δεν υπάρχει κάποιο θαύμα», υπάρχει συντεταγμένη, οργανωμένη διαδικασία η οποία έχει δύο πλευρές:

Μέσα από την απελευθέρωση του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ από τις νέες συντάξεις, θα ασχολούνται με τις παλαιές. Η ταχύτητα απονομής ήδη έχει αυξηθεί κατά 37,4% τόνισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται σύντομα να τελειώσουν και οι εκκρεμότητες.

«Είναι η αρχή του τέλους», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, ανακοινώνοντας ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αγροτών και χηρείας θα μπουν μέσα στο επόμενο δίμηνο στο σύστημα «’Ατλας» και θα βγουν αυτόματα όλες. Στη συνέχεια, και πάλι βάσει χρονοδιαγράμματος, θα ακολουθήσουν και οι άλλες κατηγορίες.

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι πολλοί εργοδότες ζήτησαν από το κράτος να πληρωθούν ποσά που έφταναν μέχρι και 1,7 εκατομμύρια ευρώ, για δώρο Πάσχα εργαζομένων.

«Είναι πάρα πολλές, έχω ολόκληρο φάκελο με επιχειρήσεις που ζητάνε, όχι το ίδιο ποσό, διαφορετικά, αυξημένα ποσά», τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν μετά από ενδελεχείς ελέγχους και ότι τα ποσά αυτά δεν πρόκειται να δοθούν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι, αν όντως δεν υπήρχε ειδική εντολή και προνοητικότητα για ελέγχους και διασταύρωση, ίσως τελικά να δίνονταν τα ποσά αυτά.

«Αυτό απαντά και στο ερώτημα γιατί καθυστερήσαμε να δώσουμε το δώρο Πάσχα, γιατί είμαι υποχρεωμένος να περιφρουρώ τα χρήματα του Δημοσίου», αναφέροντας πως οι πληρωμές του δώρου Πάσχα θα γίνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τις εισφορές του ΕΦΚΑ που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε η πληρωμή τους θα γίνει σε 12 δόσεις με επιτόκιο 0%, ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, αρχής γενομένης μέσα στο 2021. Στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, απάντησε ότι συνήθως υπάρχει ευθυγράμμιση στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών με τις φορολογικές.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More