Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις σε έξι μήνες

Δύο κατηγορίες συνταξιούχων αναμένεται να λάβουν ζεστό χρήμα στις τσέπες τους σε περίπου έξι μήνες από σήμερα, στο πλαίσιο του ξεπαγώματος των αυξήσεων των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Η εξίσωση των δικαιούχων λύνεται από την περιβόητη «προσωπική διαφορά». Κι αυτό, γιατί αυξήσεις θα δουν κατά κύριο λόγο όσοι έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά από προηγούμενες αυξήσεις στην σύνταξη ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και το υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να «κλειδώσουν» τον τελικό αριθμό των συνταξιούχων που θα πάνε..ταμείο. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες υπολογίζουν σχεδόν από μηδενική βάση τις προσωπικές διαφορές των απόμαχων της δουλειάς, διαμορφώνοντας τον οριστικό χάρτη των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια «λίστα» στην οποία αποτυπώνεται ποιοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά.

Άνθρωποι της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι περίπου 850.000 άνθρωποι θα μείνουν εκτός της κούρσας των αυξήσεων. Πρόκειται για συνταξιούχους που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Την ίδια στιγμή, μικρή αύξηση θα δουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, εκ των οποίων η πλειονότητα ανήκει στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό «πόρισμα» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι μείζονος σημασίας για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα…μαρτυρήσει και το τελικό κόστος που θα κληθεί να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι σε περίπτωση που αυξήσεις αγγίξουν το 6%, τότε η επιβάρυνση του προϋπολογισμού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται φυσικά ότι για το που θα κάτσει η «μπίλια» των αυξήσεων καθοριστικό ρόλο παίζουν το ΑΕΠ αλλά και η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση (νόμος 4670/2020) «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Με τα έως τώρα δεδομένα οι απόμαχοι της δουλειάς ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικό πρόσημο στην εξίσωση βάζει η επιβράδυνση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθωρισμός θα κινηθεί στην περιοχή του 6%-7%, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει μια αύξηση της τάξης του 3%.

Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη, το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανέλθει σε 5,5%-6%. Δηλαδή, ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ θα έβλεπε στην τσέπη του μια αύξηση 55-60 ευρώ το μήνα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει