Ενημέρωση με ένα κλικ

Πλημμύρες με 4 νεκρούς στην Εύβοια (Video)

Η πλειοψηφία των πολιτών και των παραθεριστών στη συγκεκριμένη περιοχή διανυκτέρευσαν στο δρόμο.

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 4 ατόμων από τις πλημμύρες οι οποίες σαρώνουν την Εύβοια το τελευταίο 24ώρο.

Πρόκειται για 2 ηλικιωμένους οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στα Πολιτικά Ευβοίας, ηλικίας 86 και 85 ετών, καθώς και ένα βρέφος 8 μηνών. Πληροφορίες για έναν νεκρό 75χρόνο στο Μπούρτζι μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η πλειοψηφία των πολιτών και των παραθεριστών στη συγκεκριμένη περιοχή διανυκτέρευσαν στο δρόμο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από σπίτια με το ύψος των νερών να ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Έως τώρα η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 150 κλήσεις, με την ίδια ν’αποδίδει τις πλημμύρες στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί.

Την ίδια στιγμή η Πυροσβεστική κλήθηκε σε μαζικό απεγκλωβισμό 30 ατόμων από κατασκήνωση, με τους θαμώνες της να έχουν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η παρέμβαση της καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε η επέμβαση γερανών για την απομάκρυνση οχημάτων.

Η παρούσα κατάσταση απαίτησε την κινητοποίηση 72 πυροσβεστών και πεζοπόρου τμήματος με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχημάτων, ειδικών οχημάτων καθώς και 3 διασωστικών λέμβων από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Παράλληλα κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η στάθμη των υδάτων ξεκίνησε να μειώνεται στις 8 το πρωί στην περιοχή των Ψαχνών, ωστόσο την ίδια στιγμή τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στην νότια πλευρά της Χαλκίδας, στο Λευκαντί και το Μπούρτζι Βασιλικού.

Ήδη συζητείται το ενδεχόμενο αποστολής ελικοπτέρου για απεγκλωβισμό καθώς οι άνθρωποι είναι στις ταράτσες και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

Κομμάτια του οδικού δικτύου είναι απροσπέλαστα λόγω των υδάτων ή καταστροφών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων.

Σε camping των Πολιτικών, έγιναν εκκλήσεις για απεγκλωβισμό ωστόσο η κατάσταση του δρόμου έκανε αδύνατη την μετακίνηση οχημάτων με αποτέλεσμα τον απεγκλωβισμό ατόμων από θαλάσσης, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος.

Χειριστές των μηχανημάτων σημειώνουν ότι σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια.

«Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» δήλωσε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει