Ενημέρωση με ένα κλικ

MV Rhosus: Το πλοίο-κλειδί στην έκρηξη της Βηρυτού

Το MV Rhosus, μήκους 86 μέτρων και υπό σημαία Μολδαβίας κατέπλευσε στη Βηρυτό τον Νοέμβριο του 2013

Στη δημοσιότητα βγήκαν οι φωτογραφίες του πλοίου MV Rhosus, το οποίο μετέφερε το φορτίο νιτρικού αμμωνίου, υπεύθυνου για την φονική έκρηξη στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Το MV Rhosus, μήκους 86 μέτρων και υπό σημαία Μολδαβίας κατέπλευσε στη Βηρυτό τον Νοέμβριο του 2013, στο πλαίσιο ταξιδιού του από τη Γεωργία προς τη Μοζαμβίκη.

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης του αντιμετώπιζε προβλήματα με χρέη κι ήλπιζε να βγάλει κάποια πρόσθετα χρήματα αναλαμβάνοντας τη μεταφορά φορτίου από τον Λίβανο.

Ωστόσο το πρόσθετο φορτίο αποδείχθηκε πολύ βαρύ για το Rhosus, με το πλήρωμα ν’αρνείται να το παραλάβει. Οι Αρχές του Λιβάνου καθήλωσαν σύντομα το πλοίο στο λιμάνι της Βηρυτού, καθώς δεν καταβλήθηκαν τα χρέη ελλιμενισμού, ενώ το πλοίο κρίθηκε μη αξιόπλοο, παραμένοντας επ’ αόριστον στο λιμάνι της Βηρυτού.

Το φορτίο νιτρικού αμμωνίου κατασχέθηκε και αποθηκεύτηκε στην αποθήκη 12 του λιμανιού, ενώ το Rhosus παρέμεινε επί αρκετά χρόνια αγκυροβολημένο, έως ότου τον Φεβρουάριο του 2018, σημειώθηκε μέγαλη διαρροή, η οποία προκάλεσε τη βύθισή του, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times οι οποίες επικαλούνται δορυφορικές φωτογραφίες.

Εντός του πλοίου, μετά την κατάσχεση του παρέμειναν ο καπετάνιος του πλοίου, Μπόρις Προκόσεφ και άλλα τρία μέλη του πληρώματος. Τα 4 μέλη παρέμειναν επί 11 μήνες εντός του πλοίου με τα τρόφιμα και τα εφόδια να λιγοστεύουν, σύμφωνα με τον Προκόσεφ.

Ο ίδιος συνεχίζει αναφέροντας ότι ο Ρώσος ιδιοκτήτης Ιγκόρ Γκρετσούσκιν τους εγκατέλειψε χωρίς να καταβάλει τους μισθούς τους ή να ξοφλήσει τα χρέη του στο λιμάνι, οι Αρχές του οποίου τους συμπόνεσαν και τους παρείχαν τρόφιμα.

Κάποια στιγμή ο καπετάνιος πούλησε κάποια από τα καύσιμα και με τα χρήματα προσέλαβε δικηγόρους οι οποίοι τους απελευθέρωσαν το 2014. Η αίτηση που υπέβαλαν το 2015 στο δικαστήριο υπογράμμιζε «τον άμεσο κίνδυνο για το πλήρωμα λόγω της “επικίνδυνης” φύσης του φορτίου».

Το φορτίο μεταφέρθηκε στην αποθήκη 12 μετά την απελευθέρωση του πληρώματος και την επιστροφή του στην Ουκρανία το 2014 παραμένοντας έκτοτε εκεί μέχρι την περασμένη Τρίτη.

«Είναι τραγικό που πέθαναν άνθρωποι. Δεν είχαν καμία σχέση μ’ αυτό», δήλωσε ο Προκόσεφ. «Συνειδητοποίησα ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι που ευθύνεται γι’ αυτή την τραγωδία»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει