Ενημέρωση με ένα κλικ

Απειλές Τουρκίας προς Χαφταρ

Δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Mε νέες απειλές το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε ότι θα θεωρήσει «νόμιμους στόχους» τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, σε περίπτωση συνέχισης των επιθέσεων εναντίον των συμφερόντων και των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η Άγκυρα θεωρεί  «πραξικοπηματίες» τις δυνάμεις του Χάφταρ, οι οποίες υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) καθώς και τη Ρωσία.

«Αν οι [διπλωματικές] αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», αναφέρει σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζοντας:

«Είναι απαράδεκτο για τα Ηνωμένα Έθνη να παραμείνουν και άλλο σιωπηλά απέναντι σε αυτή τη σφαγή»,

«Οι χώρες που παρέχουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια στον Χάφταρ είναι υπεύθυνες για τον πόνο που υφίσταται ο λαός της Λιβύης και το χάος και την αστάθεια στην οποία σύρεται η χώρα».

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θεωρούν έγκλημα πολέμου τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης χθες το πρωί.

Την Πέμπτη, η Τουρκία και η Ιταλία ανέφεραν τον βομβαρδισμό της περιοχής γύρω από τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη.

Αποτέλεσμα των ρίψεων ρουκετών στην Τρίπολη ήταν ο θάνατος τεσσάρων αμάχων καθώς και η πρόκληση σοβαρών ζημιών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, για τις οποίες η ΚΕΕ επέρριψε σήμερα την ευθύνη στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) εξέφρασε μέσω ανάρτησης της στο Twitter τη θλίψη της για «ένα θέαμα που έγινε πολύ οικείο αλλά τρομακτικό».

Με ανακοίνωση του εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, Αμίν ελ-Χασέμι, ανακοινώθηκε ο θάνατους τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι πέντε ετών, στις συνοικίες Αμπού Σλιμ Μπαμπ και Μπεν Γκασρ, στο νότιο τμήμα της πόλης, καθώς και τον τραυματισμό 16 ακόμα ατόμων.

Με ανακοίνωση της η ΚΕΕ επιρρίπτει τις επιθέσεις αυτές στον στρατάρχη Χάφταρ.

Οι ζημιές στο αεροδρόμιο της Μιτίγκα, αφορούν δύο πολιτικά αεροσκάφη καθώς και αίθουσες επιβατών, σύμφωνα με αερολιμενική αρχή.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει