Ενημέρωση με ένα κλικ

Αγώνας δρόμου για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Αισιόδοξη η Κίνα για εμβόλιο «έκτακτης ανάγκης» έως τον Σεπτέμβριο

Δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου Υγείας της Κίνας, δίνει διαφορετική διάσταση στο θέμα εμβολίου κατά του κορονοϊού, αναφέροντας ότι μπορεί να είναι έτοιμο για χρήση «έκτακτης ανάγκης» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, παρόλα αυτά ο Δρ. Γκάο Φου, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στη χώρα του θα έχει παρασκευαστεί εμβόλιο πριν τα τέλη του έτους, με σκοπό την ανάσχεση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Με προϋπόθεση την επιτυχία των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο αναμένεται να χορηγηθεί αρχικά στους υγειονομικούς υπαλλήλους, αν και η διάθεση του προς το κοινό, αναμένεται στις αρχές του 2021, μεταδίδει η South China Morning Post.

«Αυτά τα εμβόλια που αναπτύσσονται και είναι ακόμη στη Β΄ή την Γ΄Φάση των κλινικών δοκιμών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ορισμένες ειδικές ομάδες ατόμων, π.χ. για τους εργαζόμενους στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε ο επιφανής Κινέζος ιολόγος στο δίκτυο CGTN. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για τις προσπάθειες παρασκευής αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η ανάπτυξη του εμβολίου λαμβάνει χώρα σε μια Κίνα με μόλις 12 νέα κρούσματα εντός 24ώρου, με την Χαρμπίν, πόλη 10 εκατομμυρίων στα βορειοανατολικά, να εντείνει τα περιοριστικά μέτρα μετά από μια ραγδαία το τελευταίο διάστημα διασπορά του κορονοϊού, η οποία αποδόθηκε σε 22χρονο φοιτητή, ο οποίος επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη.

Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, δεν περιορίζονται εντός των τειχών της Κίνας, με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να ξεκινά την Πέμπτη κλινικές δοκιμές σε εκατοντάδες εθελοντές. Η επικεφαλής του project, Σάρα Γκίλμπερτ δήλωσε κατά 80% αισιόδοξη ότι οι προσπάθειες της ομάδας της θα έχουν στεφθεί με επιτυχία μέχρι το φθινόπωρο.

Πάνω από 800 εθελοντές αναμένεται να μετάσχουν στις δοκιμές αυτές τις ερχόμενες εβδομάδες με τον υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ να υπόσχεται επιχορήγηση ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών για το συγκεκριμένο εγχείρημα του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου και άλλα 22 εκατομμύρια λίρες για δύο άλλες κλινικές δοκιμές τις οποίες θα ξεκινήσει σύντομα το Imperial College του Λονδίνου.

Παράλληλα κλινικές δοκιμές υποψήφιων εμβολίων κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ η Moderna και η Inovio, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και στη Γερμανία από την εταιρεία Biontech σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει