Ενημέρωση με ένα κλικ

Βρετανία: Μπαράζ επιθέσεων κατά κεραιών 5G από συνωμοσιολόγους

Για «μια τρελή θεωρία συνωμοσίας» κάνουν λόγο οι αρχές

Μπαράζ επιθέσεων κατά κεραιών 5G έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα στη Βρετανία, έπειτα από την ευρεία διάδοση μίας φημολογίας που συνδέει το δίκτυο 5G με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία ανέφεραν 20 ακόμα περιστατικά επιθέσεων και βανδαλισμών σε κεραίες κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει το BBC.

Οι επιθέσεις αυτές φέρονται να εντάσσονται στο πλαίσιο της εξάπλωσης της θεωρίας συνωμοσίας η οποία συνδέει την εξάπλωση του κορονοϊού με τα δίκτυα 5G, η οποία έχει διαψευστεί επανειλημμένα από ειδικούς του χώρου.

Όπως ανέφερε η Mobile UK, έχει ενημερωθεί για περιστατικά στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Μια από τις εγκαταστάσεις που στοχοποιήθηκαν παρέχει υπηρεσίες διασύνδεσης σε ένα νοσοκομείο στο Μπέρμιγχαμ.

Σύμφωνα με το BBC, οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν πτώση των περιστατικών τέτοιου είδους σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η Mobile UK πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για στοχοποίηση προσωπικού μέσα στο διάστημα αυτού.

Οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων που σχετίζονται ή θεωρείται ότι σχετίζονται, με το 5G είχαν αρχίσει από πριν την πανδημία, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για έξαρση των βανδαλισμών λόγω των θεωριών συνωμοσίας, οι υποστηρικτές των οποίων ισχυρίζονται πως τα δίκτυα 5G προκάλεσαν ή επιτάχυναν την εξάπλωση του Covid-19.

«Οι θεωρίες που κυκλοφορούν για το 5G είναι αβάσιμες και δεν βασίζονται σε αξιόπιστη επιστημονική θεωρία» είπε εκπρόσωπος της Mobile UK, προσθέτοντας ότι:

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε υποδομές κινητής τηλεφωνίας θέτουν σε κίνδυνο ζωές, τη στιγμή που οι πιο κρίσιμοι τομείς της χώρας πρέπει να είναι σε θέση να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone UK τόνισε πως μία από τις εγκαταστάσεις εξυπηρετεί το νοσοκομείο Nightingale του Μπέρμιγχαμ.

«Είναι ήδη σπαρακτικό που οι οικογένειες δεν μπορούν να βρίσκονται στο πλευρό των αγαπημένων τους που είναι σοβαρά άρρωστοι. Είναι ακόμα χειρότερο που ακόμα και η μικρή παρηγοριά μιας τηλεφωνικής κλήσης ή βιντεοκλήσης μπορεί να χαθεί τώρα, εξαιτίας των εγωιστικών πράξεων λίγων παραπλανημένων συνωμοσιολόγων».

«Φανταστείτε να ήταν η μητέρα ή ο πατέρας σας, η γιαγιά ή ο παππούς σας στο νοσοκομείο. Φανταστείτε να μην μπορούσατε να τους δείτε ή να τους ακούσετε μια τελευταία φορά. Όλα αυτά επειδή πιστέψατε ένα επικίνδυνο ψέμα».

Μεταξύ άλλων, δύο νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι πυρπόλησαν έναν αναμεταδότη χθες στο προάστιο του Λονδίνου, Νάγκενχαμ και στο Δυτικό Γιορκσάιρ, ενώ η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες και για να προσδιορίσει την αιτία σε μια άλλη φωτιά σε κεραία στο Χάντερσφιλντ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τετάρτης.

Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία όπου πυρπολήθηκαν αναμεταδότες και την Ιρλανδία, όπου άλλος ένας αναμεταδότης δέχθηκε επίθεση το Σαββατοκύριακο, με την κυβέρνηση να σπεύδει να προειδοποιήσει τον πληθυσμό ενάντια σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας.

Τέλος και στην Ιταλία πολλαπλασιάζονται οι θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν πως «οι κεραίες 5G που τοποθετήθηκαν στην Ιταλία πρώτα στην Λομβαρδία και την πόλη του Μπέργκαμο, κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα, “να καταρρέει”».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει