Ενημέρωση με ένα κλικ

Κρίσιμες οι 2 επόμενες εβδομάδες για την Τουρκία

Με προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων, επισημαίνεται, ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν την τύχη της Τουρκίας, με την Τουρκία να εισέρχεται σε κρίσιμο στάδιο.

Υπογραμμίζουν δε ότι αν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων θα μπορούσαν να φτάσουν σε μέγιστο σημείο, με άρθρο-ανάλυση, το οποίο δημοσιεύεται στη σημερινή αγγλόφωνης έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται κρίσιμες για τη χώρα με την συμπεριφορά του ιού τελικά να εξαρτάται από τα μέτρα και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό θα συμμορφωθεί με αυτά, γράφει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας το οποίο θεωρεί ότι οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας στην Τουρκία μπορούν να κορυφωθούν, πολύ πάνω από τον τρέχοντα αριθμό θανάτων, καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος βιώνει επίσης μια άνευ προηγουμένου αύξηση των θανάτων.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται και η πιθανότητα καταγραφής λιγότερων θανάτων στην Τουρκία , καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που φθάνουν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα ενώ οι αεροπορικές πτήσεις στις περισσότερες χώρες έχουν διακοπεί.

Επικαλούμενο τη γνώμη του τούρκου καθηγητή Ümit Savaşçı, ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες, με βάση την πορεία εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, τα κρούσματα αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Τουρκία.

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια κορύφωση των κρουσμάτων, με διπλασιασμό τους ή και περισσότερο. Μπορεί να υπάρξει αύξηση, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων πόλεων” (…) “αλλά αυτό εξαρτάται από τα μέτρα εφαρμογής και τη συμμόρφωσή τους με αυτά».

Ο Τούρκος καθηγητής Recep Öztürk της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Medipol, εκφράζει αισιοδοξία, με την Τουρκία να ξεπερνά το πρόβλημα της διασποράς του ιού αν ακολουθήσει τις οδηγίες του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορονοϊό που συστάθηκε από το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

«Αν δεν συμμορφωθούμε, ο κίνδυνος είναι ορατός. Εναπόκειται σε εμάς, να μειώσουμε τον κίνδυνο. Αν μένουμε στο σπίτι, θα περάσουμε πιο γρήγορα το κρίσιμο όριο».

Ο καθηγητής Ateş Kara του Πανεπιστημίου Hacettepe της Άγκυρας, ο οποίος επίσης είναι μέλος του τουρκικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορονοϊό, επισημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Θα ήταν αισιόδοξο να πούμε ότι θα είναι έτοιμο τουλάχιστον μετά από εννέα μήνες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα σχέδιά μας με το σενάριο ότι δεν θα έχουμε εμβόλιο τους επόμενους μήνες,” αναφέρει στην τουρκική εφημερίδα. Η πραγματική προστασία είναι να εμποδίσουμε τον συγχρωτισμό των ανθρώπων».

Στην παρούσα στιγμή η Τουρκία εφήρμοσε αυστηρά μέτρα σε 30 πόλεις της, μ εοτν Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι, η διάρκεια των μέτρων θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά θα τηρηθούν αυτά από τους πολίτες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει