Ενημέρωση με ένα κλικ

Π.Ο.Υ για Κορονοϊό: Χάνουμε τη μάχη της ανάσχεσης!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) εξέπεμψε συναγερμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) εξέπεμψε σήμα συναγερμού για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας από τον κορονοιό Covid-19 και ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της επιφυλακής.

Η ανησυχίες επιβεβαιώνεται με τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19 εκτός της Κίνας, με την Ιταλία να μετρά ήδη πέντε νεκρούς και τουλάχιστον 150 κρούσματα.

«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού».

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου λέγοντας:

«Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».

Αιτία είναι, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Έτσι, εστίες της επιδημίας εμφανίσθηκαν και εξελίχθηκαν ταχέως τις τελευταίες ημέρες στην Νότια Κορέα, το Ιράν (όπου αντιστοιχούν 8 θάνατοι σε 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα) ή στην Ιταλία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 κρούσματα σε 11 πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

«Οπουδήποτε στον κόσμο»

«Είναι αυτό που ονομάζεται μετάβαση σε στάδιο μετάδοσης στο πλαίσιο της κοινότητας (εκτός νοσοκομείου)», εξηγεί ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, της μονάδας «επιδημιολογία των νεοεμφανιζόμενων ασθενειών» στο Ινστιτούτο Παστέρ.

«Αυτό καθιστά τον έλεγχο πολύ πιο δύσκολο και αφήνει να διαφανεί κίνδυνος εισαγωγής από άλλες εστίες εκτός της Κίνας».

Αυτή είναι η περίπτωση των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν στον Λίβανο και τον Καναδά και προήλθαν από την ιρανική εστία.

Όσο για την μολυσματική εστία στην Ιταλία, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την διαδικασία της προσβολής του «ασθενούς 1», από τον οποίο ξεκίνησε η νόσος.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Σριντάρ.

Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.

«Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω συμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα», λέει η γιατρός, που θεωρε:

«Επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι» και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ’Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.

Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα.

«Πρέπει να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή, πρέπει οι αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία», αναφέρει, είτε πρόκειται για αυτόχθονες εστίες είτε για εισαγωγή από άλλες εστίες της επιδημίας.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιταλίας «Αnsa» στις περιοχές που έχει καταγραφεί η ύπαρξη ασθενών που νοσούν από τον κορονοϊό, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος όλων των πολιτών!

Την απαγόρευση επιβλέπει η αστυνομία ενώ δόθηκε εντολή να κατέβει στους δρόμους ακόμα και ο στρατός!

Όπως διαβάζουμε στο «Αnsa» έχουν ήδη απαγορευτεί:

  • Αναβάλλονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για το διάσημο Καρναβάλι της Βενετίας!
  • οι σχολικές εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό της γείτονος χώρας όσο και στο εξωτερικό
  • έχουν ανασταλεί όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις σε Λομβαρδία και Βένετο
  • στις συγκεκριμένες επαρχίες απαγορεύτηκαν όλοι οι προγραμματισμένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε όλες τις κατηγορίες
  • επιβλήθηκε καραντίνα «με ενεργή επίβλεψη» σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από τον κορονοϊό
  • έκλεισαν όλα τα σχολεία, τα καταστήματα και τα μουσεία
  • έχουν ανασταλεί οι εργασίες τόσο σε δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο οι βασικές υπηρεσίες
  • περιορίζεται αυστηρά η μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει