Ενημέρωση με ένα κλικ

Συρία: Drones χτύπησαν εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Δολιοφθορά με εκρηκτικά είχε πραγματοποιηθεί και πριν από έξι μήνες

Επίθεση εξαπέλυσαν οπλισμένα drones σε τέσσερις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία, με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές και υλικές ζημιές.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εχθές το βράδυ, 3 Φεβρουαρίου, και οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο ενώ ομάδες ειδικών αποτιμούν τις ζημιές, όπως μεταδίδει το Sana.

Δύο εργοστάσια φυσικού αερίου, εκ των οποίων εκείνο της Έμπλα στην κεντρική επαρχία Χομς, ο σταθμός φυσικού αερίου Αλ-Ραγιάν και ένα διυλιστήριο επίσης στη Χομς, τέθηκαν στο στόχαστρο πυρών από drones, σύμφωνα με το Sana, το οποίο επικαλείται τον υπουργό Πετρελαίου Άλι Γκάνεμ.

Ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στους «τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους», επιστρατεύοντας τον όρο που χρησιμοποιούν οι αρχές οι οποίες δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι επιθέσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης, πραγματοποιούνται μία εβδομάδα μετά τη δολιοφθορά από αγνώστους σε υπεράκτιους αγωγούς μεταφοράς αερίου από το διυλιστήριο της Μπάνιας.

Παρόμοια δολιοφθορά με εκρηκτικά, που είχαν τοποθετηθεί στους αγωγούς, είχε πραγματοποιηθεί πριν από έξι μήνες.

Η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των υδρογονανθράκων, σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα των πετρελαιοπηγών διαφεύγουν ακόμη από τον έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού.

Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011, οι υδρογονάνθρακες ήταν μία από τις κύριες πηγές εσόδων της Συρίας.

Οι δυτικές κυρώσεις στα φορτία συριακού πετρελαίου καθώς και τα αμερικανικά μέτρα εναντίον του Ιράν, συμμάχου της κυβέρνησης, έχουν περιπλέξει την κατάσταση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συμμαχία μαχητών όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, ελέγχουν σήμερα τις κύριες πηγές υδρογονανθράκων στη χώρα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει