Ενημέρωση με ένα κλικ

Διπλωματικό ρήγμα μεταξύ Βρετανίας και Ισραήλ με φόντο την «εθνοκάθαρση» στη Δυτική Όχθη

Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις για τους ισραηλινούς εποικισμούς, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τελ Αβίβ και την παρέμβαση των ΗΠΑ.

Μια από τις πιο σοβαρές διπλωματικές κρίσεις των τελευταίων ετών μεταξύ Βρετανίας και Ισραήλ πυροδότησε η απόφαση του Λονδίνου να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η βρετανική κυβέρνηση, υιοθετώντας σκληρή ρητορική, έκανε λόγο για «εθνοκάθαρση» εις βάρος των Παλαιστινίων από εξτρεμιστές εποίκους, όπως αναφέρει ο Independent.

Η αντίδραση του Ισραήλ υπήρξε άμεση, με το Τελ Αβίβ να προχωρά σε αντίποινα κλείνοντας τη βρετανική διπλωματική αποστολή που ασχολείται με τις παλαιστινιακές υποθέσεις. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Έντ Μίλιμπαντ, αιτιολογώντας τις κυρώσεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου καταδικάζει τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων, κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία ότι συχνά «κλείνει τα μάτια» ή και υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες. Οι όροι αυτοί, ιδιαίτερα βαρείς για το διεθνές δίκαιο, αφορούν εδάφη που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967 και θεωρούνται παράνομοι από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Η βρετανική στάση αναζωπυρώνει μνήμες από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, όταν η Βρετανία είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία «εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό», θέτοντας όμως ως όρο τον σεβασμό στα δικαιώματα των μη εβραϊκών κοινοτήτων της περιοχής. Σήμερα, το Λονδίνο υποστηρίζει ότι προσπαθεί να επαναφέρει αυτή τη δέσμευση, ενώ η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει λόγο για άδικες κατηγορίες, υπογραμμίζοντας τις ανάγκες ασφαλείας της χώρας.

Οι κυρώσεις, πέρα από το διπλωματικό επίπεδο, προκαλούν ανησυχία για «αλυσιδωτές πιέσεις» στο εμπόριο. Το Ισραήλ φοβάται ότι οι δυσκολίες στη διάκριση μεταξύ προϊόντων από τους εποικισμούς και προϊόντων εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας ενδέχεται να οδηγήσουν σε ευρύτερο διεθνές μποϊκοτάζ. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και η Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, να στρέφεται κατά της βρετανικής κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει την εύθραυστη ισορροπία στις διεθνείς συμμαχίες εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Γάζα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com