Βενεζουέλα: Στους 1.450 οι νεκροί από τους σεισμούς και 50.000 οι αγνοούμενοι
Δραματική μάχη με τον χρόνο δίνουν 25.000 διασώστες στα συντρίμμια μετά τις φονικές δονήσεις 7,2 και 7,5 Ρίχτερ.
Σε ανυπολόγιστη τραγωδία έχει εξελιχθεί η διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ που χτύπησε τη Βενεζουέλα. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον στους 1.450 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, αγγίζει τις 50.000, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Χόρχε Ροδρίγκες, χαρακτήρισε το γεγονός ως τη «πιο βάναυση φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας», επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 3.150 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς 12.721 πολίτες έχουν εκτοπιστεί, αναγκαζόμενοι να εγκαταλείψουν τις κατεστραμμένες εστίες τους.
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, 25.000 διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα ερείπια. Οι σεισμοί σημειώθηκαν με διαφορά μικρότερη του ενός λεπτού ανήμερα εθνικής αργίας, βρίσκοντας τους περισσότερους πολίτες στα σπίτια τους, γεγονός που εξηγεί τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων. Εικόνες απόλυτης καταστροφής μεταδόθηκαν από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής από το Λος Άντζελες, το οποίο πέταξε πάνω από την πληγείσα πόλη La Guaira, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής.