Ενημέρωση με ένα κλικ

«Εκστρατεία βοήθειας» από νέους από το Μάτι στην Εύβοια

«Πάμε να προσφέρουμε βοήθεια, δύναμη, χαμόγελο! Πάμε να καταθέσουμε αυτό που εισπράξαμε πριν δύο χρόνια»

Λίγα 24ώρα μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, με απολογισμό 8 νεκρών, ομάδα νέων από το Μάτι, μετέβησαν στην περιοχή, με σκοπό να διαπιστώσουν ποιες ανάγκες υπήρχαν και πώς μπορούσαν να βοηθήσουν.

Με την άφιξη τους στο σημείο, οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι τα θύματα της πλημμύρας έμοιαζαν εγκαταλελειμμένα.

Από την πλευρά της η ομάδα, προχώρησε σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας βοήθεια. Εν αρχή η βοήθεια αφορούσε υλικά αγαθά, ωστόσο πλέον η ομάδα έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό στις πληγείσες περιοχές δηλώνοντας:

«Αύριο 17 Αυγούστου θα πραγματοποιήσουμε μία «εκστρατεία βοηθείας» από το Μάτι για την Εύβοια με ένα πούλμαν το οποίο ναυλώθηκε από επιχειρηματία της περιοχής τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Η κατάσταση, σχεδόν δέκα ημέρες μετά την καταστροφή, είναι ακόμη τραγική.

Σε ένα σύντομο οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές διαπιστώσαμε τα εξής: Πρόσβαση για βοήθεια υπάρχει στα Πολιτικά και στο Μπούρτζι, ενώ για Λευκαντί και Βασιλικά, μας ενημέρωσαν πως είναι αποκλεισμένοι λόγω του ποταμού. Έχει εξαφανιστεί μέρος της στεριάς και έχει αντικατασταθεί με λάσπη και θάλασσα, ενώ σε αρκετούς δρόμους έχει αποκολληθεί το οδόστρωμα ή έχει καλυφθεί από πέτρες. Οι υποδομές και οι δρόμοι χρειάζονται άμεση παρέμβαση από την Πολιτεία. Οι περιοχές που έχουν πληγεί χρειάζονται εθελοντές για καθαρισμό τόνων λάσπης, αλλά και μεγάλη βοήθεια από τους Δήμους και την Περιφέρεια για την απομάκρυνση της και τον καθαρισμό της. Η ακτή στη διαδρομή από Χαλκίδα προς Νέα Αρτάκη είναι γεμάτη από σκουπίδια, πλαστικά έως και καρέκλες, μερικά εκ των οποίων επιπλέουν και στη θάλασσα προς άλλα μέρη. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει πρόβλεψη από τον Δήμο για αυτό ή θα χρειαστεί παρέμβαση εθελοντών. Υπάρχουν αυτοκίνητα κολλημένα στη λάσπη ή μέσα στη θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνσή της από λάδια και βενζίνη. Υπάρχουν σπίτια που είναι ακόμη αποκλεισμένα.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Νικολάου στο Μπούρτζι μαγειρεύει περίπου 1000 μερίδες φαγητό ο Κωνσταντίνος «Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και λιγοστοί εθελοντές το μοιράζουν στα σπίτια. Ο Κωνσταντίνος χρειάζεται πρώτες ύλες για να μαγειρέψει: Αν πρόκειται για κρέας γύρω στα 25 κιλά. Ελαιόλαδο, τοματοπελτέ, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, όσπρια, λαχανικά, είναι ευπρόσδεκτα όπως επίσης ψωμί, βουτήματα και φρούτα. Χρειαζόμαστε επίσης υλικά συσκευασίας φαγητού και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης. Απαραίτητα λόγω Covid-19 είναι οι μάσκες και τα γάντια για τους ανθρώπους που συσκευάζουν και μοιράζουν φαγητό. Χρειάζονται επίσης: Ρολά χαρτί, χαρτιά υγείας, απορρυπαντικά, σφουγγάρια και βετέξ, φτυάρια η και εκχιονιστικά φτυάρια για τη λάσπη. Γενικότερα ήδη καθαριότητας αν και προέχει να καθαριστούν οι τόνοι λάσπης πριν τα χρησιμοποιήσουν.

Απαραίτητες κρίνονται επίσης οι ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΕΣ ΛΟΣΙΟΝ γιατί τα κουνούπια λόγω των νερών κάνουν πάρτι. Είδη ρουχισμού ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, υπάρχουν αρκετά. Στις περιοχές αυτές χρειάζονται χέρια για βοήθεια!!! Η λάσπη ξεραίνεται και τσιμεντοποιείται. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Δυσάρεστη διαπίστωση: Τα ΜΜΕ είναι απόντα! Οι γειτονικές περιοχές που δεν έχουν πληγεί ζουν στο δικό τους σύμπαν σα να μη συμβαίνει τίποτα!!! Οργανώνεται ομάδα εθελοντών από το Μάτι για τη Δευτέρα 17/8. Όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει ούτε μια ώρα δεν είναι από Αθήνα.( Προσοχή στην επιλογή παπουτσιών που θα βάλετε) ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα μπορείτε να οργανώσετε τη βοήθειά σας με τη δική σας παρέα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 28ης Οκτωβρίου, Μπούρτζι, Άγιος Νικόλας 34100 Χαλκίδα Τηλ. επικοινωνίας: 6980631020 (Χριστίνα Χαραλάμπους) 6948782668 (Φιλάνθη Κολαίτη)».

evia_voitheia

«Αύριο είναι η μέρα μεγάλης εθελοντικής προσφοράς εργασίας για τους φίλους μας στην Εύβοια! Πάμε να προσφέρουμε βοήθεια, δύναμη, χαμόγελο! Πάμε να καταθέσουμε αυτό που εισπράξαμε πριν δύο χρόνια. Μην το σκέφτεσαι. Πάρε ένα φτυάρι ή μία τσάπα ή μία σκούπα ή μία σφουγγαρίστρα ή μην πάρεις και τίποτα, βρες και δυο φίλους που αντέχουν και αύριο στις 10:00 να είσαι εκεί. Δεν ψήνεται κανείς; Δεν πειράζει, έλα μόνος σου. Εκεί θα είμαστε όλοι μαζί Ραντεβού λοιπόν, αύριο για την καλύτερη μέρα των διακοπών μας! Πάμε να προσφέρουμε βοήθεια, δύναμη, χαμόγελο! Πάμε να καταθέσουμε αυτό που εισπράξαμε πριν δύο χρόνια. Μην το σκέφτεσαι. Πάρε ένα φτυάρι ή μία τσάπα ή μία σκούπα ή μία σφουγγαρίστρα ή μην πάρεις και τίποτα, βρες και δυο φίλους που αντέχουν και αύριο στις 10:00 να είσαι εκεί. Δεν ψήνεται κανείς; Δεν πειράζει, έλα μόνος σου. Εκεί θα είμαστε όλοι μαζί. Ραντεβού λοιπόν, αύριο για την καλύτερη μέρα των διακοπών μας!»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει